Skip to content
Video

Șeful CNCD face lumină în scandalul privind amenda aplicată lui Iohannis: Contextul contează! EXCLUSIV

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos a fost invitatul celei mai recente ediții a interviurilor PSnews.ro

În cadrul interviului, Csaba Asztalos a făcut o serie de noi precizări referitoare la amenda aplicată de instituția pe care acesta o conduce, șefului statului, Klaus Iohannis.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce şeful statului a folosit apelativul „penali” referindu-se la anumiţi lideri politici.

”În acest caz eu cred că subiectul de interes public privește limita libertății de exprimare care privește întreaga societate și despre care trebuie să discutăm. Aici avem o serie de criterii după care stabilim limita libertății de exprimare, criterii pe care nu le-am inventat noi ci le-am câștigat în jurisprudența Curtii Europene a Drepturilor Omului. Nu este un demers facil de a trasa limita libertății de exprimare, mai ales în cazul persoanelor care sunt formatori de opinie și desigur că astfel de situații pot să dea naștere la controverse inclusiv în interiorul instituției, dar până la urmă justiția va decide dacă această hotărâre a fost una legală și corectă sau nu.

În cazul Dăncilă a fost un vot de 7 la 1. 7 majoritari au spus că nu suntem în prezența unei discriminări pentru că noi am avut un astfel de caz în 2014 cu domnul Călin Popescu Tăriceanu care a folosit exprimarea de ”autist” tot într-o dezbatere publică, pe de altă parte,  majoritatea a considerat că nu a fost o declarație care a vizat această categorie de eprsoane, ci s-a făcut referire la comportamentul unor politicieni, europarlamentari, vis-a-vis de dezbaterea publică pe anumite subiecte. Opinia minoritară a fost reprezentată de mine în acea decizie și am arătat că are un efect negativ asupra acestei categorii de persoane, care sunt afectate de autism, pentru că exprimarea s-a folosit într-un sens peiorativ, și în acez caz în măsura în care hotărârea va fi atacată în instanță, se va decide asupra legalității hotărârii noastre. În ceea ce îl privește pe domnul președinte Klaus Iohannis și speța în cauză, și acolo au fost 2 opinii cu majoritate de 5 la 4, și majoritatea a considerat că suntem în prezența unei exprimări care reprezintă un pericol social mai mare pentru că cel care a făcut declarația este președintele statului și în mod indirect sau chiar direct ar încălca prezumția de nevinovăție a acelor persoane la care s-a făcut referire și în aces caz justiția va decide dacă hotărârea noastră a fost corectă sau nu”, a declarat Csaba Asztalos.

Totodată, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a atars atenția că ”a spune <<inculpat>> în spațiul public, este un element negativ” și ”foarte puțini interpretează această formulă <<incuplat>> ca fiind persoana față de care există prezumția de nevinovăție”.

În zona de penal avem o lungă discuție. Contextul contează. ”Penal” ca și cuvânt nu îl regăsiți în DEX, asta nu înseamnă că nu ar exista ca un argou. Zona de penal înseamnă tot ansamblul acelor acte normative care reglementează dreptul penal. Mai înseamnă și subiecții procedurii penale, unde pot să am de la suspect, invinuit, inculpat (care au o calitate diferită), o serie de poziții în care s epoate regăsi un cetățean. A spune ”inculpat” în spațiul public, este un element negativ, determină un element negativ. Foarte puțini interpretează această formulă ”incuplat” ca fiind persoana față de care există prezumția de nevinovăție. La noi ”a avea calitatea de suspect, invinuit sau inculpat în societate” este o etichetă negativă destul de puternică. Folosim aceste etichete în dezbaterea publică, ații folosesc și în lupta politică, ca atare, zona de penal nu înseamnă că nu poate să aibă conotații negative, dar cât de negative? Astfel încât să intervin să limitez dreptul de exprimare într-un context sau altul? Eu aș evita să folosesc exprimarea de ”penali” pentru că o persoană chiar dacă are o calitate într-un proces penal, sau hai să spunem, persoana care a fost condamnată definitiv și irevocabil sau chiar a executat o pedeapsă cu executare, are dreptul la demnitate. Dacă noi credem în recuperarea persoanelor condamnate pentru societate prin executarea pedepsei, indiferent că este pedeapsa închisorii sau o pedeapsă cu suspendare, atunci trebuie să respectăm demnitatea umană a acestei persoane”, a subliniat șeful CNCD.

Urmăriți secvențele între momentul 2:33 și 7:30 și momentul 24:00 și 28:29:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *