Skip to content
Politică

Șeful Comisiei de la Veneția, dezvăluire importantă despre coduri: Nimeni nu ne-a solicitat încă

frontnews.eu

Șeful Comisiei de la Veneția a făcut o dezvăluire importantă în ceea ce privește Codul Penal și cel de Procedură Penală.

Concret: președintele instituției, Gianni Buquicchio, a declarat că încă nu i-a solicitat nimeni comisiei o opinie în legătură cu modificările la coduri operate de către Parlamentul României, se arată într-un interviu publicat miercuri de Europa Liberă.

Pe de altă parte, opinia preliminară a Comisiei de la Veneția în legătură cu amendamentele de la legile justiției le va fi transmisă autorităților de la București la finalul lunii iulie.

„Urmărim situația din România de câteva luni deja. De la declanșarea crizei nu am primit nicio solicitare de la autoritățile române sau de la APCE de a analiza situația. Abia în aprilie peședintele Iohannis ne-a solicitat să pregătim o opinie. Lucrăm acum la acest document. Săptămâna trecută, în cadrul sesiunii de la Veneția, am avut un schimb de opinii cu membrii parlamentului de la București: dl Iordache, președintele comisiei juridice din cadrul Camerei Deputaților și consilierul pe probleme juridice al președintelui Iohannis.

Având în vedere urgența situației, lucrăm deja la o opinie preliminară, care va fi gata la finalul lunii iulie, va fi trimisă la București, și sperăm că va fi luată în considerație. Opinia se va referi la statutul judecătorilor și organizarea justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Codurile penale nu fac obiectul acestei analize, căci nimeni nu ne-a solicitat încă să o facem”, a afirmat Buquicchio.

Vorbind despre cadrul mai general al Europei de Est, Gianni Buquicchio a deplâns mentalitățile celor care dețin puterea în fostele state comuniste din regiune, prin prisma dorinței acestor lideri de a schimba legile și de a da atacuri la adresa justiției.

„Sunt interese politice. Cred că este și o chestiune de mentalitate. Sunt alegeri, şi câștigători vor să ia totul. (…) În aceste țări nu există încă o mentalitate democratică, aceasta idee a alternanței la putere: azi sunt eu, mâine ești tu, şi ar trebui să facem totul pentru binele oamenilor și societății. Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției. (…) Să sperăm că acestă mentalitate se va schimba. Europa are nevoie de acest lucru. UE are multe provocări de la migrație la justiție şi lipsa de solidaritate. Trebuie să stăm împreuna și să nu distrugem ce am construit în 60 de ani”, a mai zis președintele Comisiei de la Veneția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *