Skip to content
Politică

Șeful Consiliului Concurenţei arată cum pot evita spitalele risipa de bani pe medicamente

radioresita.ro

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a fost luni seara, invitat la emisiunea radiofonică ”Serviciul de noapte”, de la Radio România Actualități, moderată de Maria Țoghină.

Chirițoiu a vorbit, printre altele, despre economia naţională, rolul concurenţei în menţinerea unui mediu sănătos de afaceri, practici incorecte, dar şi despre măsurile dispuse pentru limitarea acestora sau pentru sancţionarea celor vinovaţi.

”România are un sistem de pensii în momentul de faţă dual: are o lege a pensiilor publice, are un sistem de pensii bazat pe contribuţiile angajaţilor. Cred că e un sistem bun. Mai sunt nişte elemente de adus la el, deci n-avem încă legea pensiilor private, adică ştim câţi bani trebuie să plătească oamenii în sistemul de pensii private, ştim cum se adună banii ăia, nu ştim cum se transformă ei în pensie, economiile astea cum se transformă în pensie. Aceasta e legea care e acum în pregătire. Dar, una peste alta, cred că e un sistem bun sistemul de pensii pe care îl avem în acest moment. La sănătate, sigur, lucrurile sunt mai complicate. Dacă ne uităm pe glob, nu găsim modele care să funcţioneze foarte bine. S-au făcut paşi în România, deci sistemul nostru, nu ştiu, inspirat de sistemele centrale, din Europa continentală. Germania în bună măsură a fost exemplul după care ne-am orientat şi noi şi alte ţări din Est, dar, repet, sunt totuşi lucruri care mai trebuie reglate în sistemul nostru de sănătate şi rămâne şi faptul că totuşi cheltuim foarte puţin, faţă de cât cheltuie alţii, cheltuim jumătate din ce ne-am permite, să spunem aşa..”, a declarat Chirițoiu la ”Serviciul de noapte”.

Mai mult, fiindu-i amintit faptul că sistemul medical românesc se confruntă cu o situație alarmantă, exodul medicilor, preşedintele Consiliului Concurenţei a ținut să precizeze că ”este un lucru bun că se cresc salariile medicilor”.

Totodată, Chirițoiu a atras atenția asupra importanței pe care o are mecanismul concurenței între spitale, subliniind în același timp ideea că românii preferă să achiziționeze medicamente mai scumpe deși au și alternative mai ieftine:

”Speranţă trebuie să avem. Inevitabil, la doctor vom ajunge la un moment dat în cursul vieţii noastre, deci ne preocupă pe toţi să funcţioneze cât mai bine sistemul medical. Cred că este un lucru bun că se cresc salariile medicilor. Acum, de regulă urmăresc mai la distanţă ceea ce se întâmplă în zona asta. O creştere a salarii lor în sănătate cred că este un lucru foarte bun, pentru că într-adevăr mulţi medici pleacă din ţară. În acelaşi timp, trebuie să continuăm efortul de cheltui mai bine banii pe care îi avem, aşa puţini cum sunt ei. Aici sunt lucruri şi pe zona de achiziţii de medicamente. Avem totuşi medicamente sau consumăm destul de multe medicamente scumpe. Am putea să consumăm variante mai ieftine, le spunem mai ieftine medcamentelor generice, deci copiile mai ieftine ale medicamentelor. Am putea să consumăm mai multe din acestea şi atunci ne-ar rămâne mai mulţi bani pentru medicamente noi şi care sunt mai scumpe. Avem o lege care prevede concurenţa între spitale. Nu funcţionăm de fapt în sensul ăsta. Adică legea asta chiar e veche de 20 de ani şi a fost bazată pe ideea că trebuie să am concurenţă între spitale şi ele să se bată să atragă pacienţii, n-a funcţionat niciodată în sensul în care a fost ea gândită. Până la urmă, spitalele în bună măsură primesc bani, reuşesc să primească bani în funcţie de ce cheltuieli au ele. Dacă eşti singur pe piaţă, dacă nu trebuie să te lupţi ca să supravieţuieşti pe piaţă, să atragi clienţi, să ai bani ca să-ţi plăteşti salarii şi aşa mai departe, atunci te leneveşti, deci monopolul când eşti singur este leneş, da? Pentru că n-are motive să se agite. Şi dacă e leneş, atunci nu o să muncească mai bine, nu o să găseasc variante să fie mai eficient, să rezolve mai multe nevoi din resursele pe care le are. Singurul mecanism descoperit de omenire până acum care îi face pe oameni să se lupte să îmbunătăţească lucrurile, să facă ca ele să meargă din ce în ce mai bine, singurul mecanism găsit e ăsta al concurenţei”, a mai adăugat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *