Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken revine în regiunea Asia-Pacific

Antony Blinken
Antony Blinken. News.ro

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken revine săptămâna viitoare în Asia-Pacific, un alt semn al intenţiei Statelor Unite de a-şi consolida prezenţa în regiune în faţa influenţei Chinei, a anunţat joi Departamentul de Stat, relatează AFP.

Blinken se va deplasa în Insulele Tonga, în Pacificul de Sud, pe 26 iulie, pentru a inaugura o nouă ambasadă a SUA, potrivit unui comunicat.

Aceasta va fi prima vizită a unui secretar de stat american în Tonga, care survine după călătoria sa în Papua Noua Guinee, în mai, unde a semnat un pact de securitate care oferă forţelor americane acces în porturile şi aeroporturile acestei ţări din Pacific, informează agerpres.ro.

„Nu înfiinţăm ambasada pentru a contracara China”, a declarat jurnaliştilor un responsabil al Departamentului de Stat, sub rezerva anonimatului.

„Vrem să ne consolidăm prezenţa acolo (…) şi să explorăm modalităţile de aprofundare a cooperării noastre” cu Tonga, a spus el, subliniind că ambasada SUA ar fi departe de „dimensiunea celei a Chinei”.

Statele Unite au plasat regiunea Asia-Pacific în centrul noii lor strategii globale în faţa influenţei tot mai mari a Chinei şi intenţionează să promoveze o zonă care să fie „liberă şi deschisă”, conform terminologiei folosite de Washington.

Preşedintele american Joe Biden desfăşoară de câteva luni o activitate diplomatică intensă cu liderii zonei Asia-Pacific pentru a consolida alianţele americane, chiar dacă a fost nevoit să renunţe la o deplasare în Australia şi în Papua din cauza constrângerilor de politică internă legate de datoria americană, soluţionată în cele din urmă.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: