Skip to content
Internațional

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în vizită la Ankara în vederea unor discuţii la nivel înalt

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell efectuează o vizită la Ankara, marţi şi miercuri, în vederea unor discuţiila nivel înalt cu privire la situaţia în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei, a anunţat Uniunea Europeană (UE), într-un comunicat, relatează AFP.

Însoţit de comisarul european însărcinat cu gestionarea Crizelor Janez Lenarcic, spaniolul urma să discute cu oficiali turci despre „consecinţele umanitare asupra populaţiei civile pe teren” ale Războiului din Siria, „dar şi dspre situaţia refugiaţilor sirieni în Turcia”.

În cursul vizitei lor la Ankara, ei se întâlnesc cu interlocutori la nivel înalt în autorităţile turce”, se arată în comunicat, fără alte precizări.

Această vizită are loc înaintea unei reuniuni la Zagreb a miniştrilor de Externe din statele membre UE, joi şi vineri, prezidată de către Borrell, pe a cărei agendă se află inclusiv tensiunile cu Turcia şi Războiul din Siria.

Josep Borrell şi-a exprimat vineri îngrijorarea faţă de „riscul unei confruntări internaţionale majore în Siria.”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a somat luni Europa să-şi „preia partea de povară” în primirea migranţilor şi refugiaţilor din Siria, după ce le-a deschis poarta către Europa, într-o încercare de a obţine o mai mare susţinere occidentală în Siria.

De când ne-am deschis frontierele, numărul celor care s-au îndreptat către Europa a atins sute de mii. În curând acest număr se va exprima în milioane”, a apreciat şeful statului turc.

Câteva mii de migranţi şi refugiaţi s-au comasat de-a lungul celor 212 de kilometri ai frontierei terestre greoc-turce, pe malul fluviului Evros (numit Mariţa de partea turcă), aşteptând să poată trece în Grecia.

Organizaţia Internaţională a Migraţiilor (OIM) a estimat în weekend că este vorba despre aproximativ 13.000 de oameni.

O creştere a numărului sosirilor se înregistrează de asemenea pe mare, pe insulele de la Marea Egee dinspre Turcia.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen efectuează marţi o vizită la frontiera greacă împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis şi preşedinţii Conisliului European Charles Michel şi Parlamentului European (PE) David Sassoli, potrivit news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *