Şeful ITPF Oradea: Poliţia de Frontieră este pregătită să renunţe la controalele de la frontierele terestre

Sursa: Poliția de Frontieră Română/ Facebook

Şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea, chestorul Marin Bondar, a declarat marţi că, până la data aderării depline la Spaţiul Schengen cu frontierele terestre, se vor continua controalele la frontieră, Poliţia de Frontieră Română fiind pregătită însă şi la momentul actual pentru a renunţa la controale.

„De fapt, România este membru Schengen cu drepturi depline din data de 31 martie, cu specificaţia că la frontiera terestră se vor păstra aceleaşi controale în continuare, respectând legea ieşirii minorilor din ţară, la fel pe sensul de intrare vor face controalele privind verificarea deşeurilor şi altele, până când se va hotărî şi ridicarea lor. Poliţia de Frontieră Română este pregătită şi la momentul actual pentru a renunţa la controalele de la frontierele terestre. Chiar în această săptămână, la nivelul Ministerului de Interne, în toate armele, se derulează un proiect pentru achiziţionarea de terminale mobile de verificare a tuturor persoanelor, indiferent că se prezintă la control de frontieră sau în localităţi sau în preajma frontierei de stat. Noi suntem pregătiţi, dar răspunsul la întrebarea când vom fi integraţi şi cu frontierele terestre îl aşteptăm din altă parte,” a afirmat şeful ITPF Oradea, în şedinţa Colegiului prefectural al judeţului Bihor.

Activitatea ITPF Oradea, inspectorat cu atribuţii pe frontiera româno-ungară din judeţele Bihor şi Arad, a fost marcată în anul 2023 din punct de vedere al migraţiei ilegale, printr-un maxim istoric al numărului de persoane depistate la frontiera cu Ungaria, fiind înregistrate 11.672 de detecţii (comparativ cu 6.907 pentru anul 2022, respectiv 9.599 pentru anul 2021). Numărul total al detecţiilor în PTF-uri a crescut cu aproximativ 65 %. Anul trecut, 7.645 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera, 7.633 pe sensul de ieşire din România şi 12 pe sensul de intrare. La frontiera verde au acţionat 2448 de persoane, din care 2435 de cetăţeni terţi şi 13 cetăţeni UE.

„Acest maxim istoric s-a datorat faptului că în România au venit foarte mulţi migranţi cu drept de muncă, dar care doresc să ajungă în Spaţiul Schengen unde ei consideră că vor avea venituri mai consistente decât în România,” a precizat, pentru AGERPRES, şeful ITPF Oradea.

Alte trei dificultăţi ale activităţii menţionate de Marin Bondar sunt încărcarea poliţiei de frontieră cu tot mai multe atribuţii ce exced competenţele acesteia, deficitul de personal destinat controlului de frontieră al autorităţilor ungare (ceea ce a dus la trafic îngreunat în PTF-uri şi nemulţumirea participanţilor la trafic), precum şi subdimensionarea şi lipsa de personal specializat în cadrul structurilor suport.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: