Șeful MI5 spune că Rusia și Iran au plănuit multe comploturi teroriste pentru a crea haos în Marea Britanie și Europa

Sursă foto: mi5.gov.uk

Agenția de informații a Rusiei se află într-o misiune de a genera „haos susținut pe străzile britanice și europene”, a declarat șeful MI5, citat de BBC.

Într-un discurs public atipic, Ken McCallum a avertizat că Regatul Unit se confruntă cu cea mai „complexă și interconectată” amenințare pe care a văzut-o vreodată.

MI5 a răspuns, de asemenea, la 20 de comploturi susținute de Iran începând cu anul 2022, a declarat directorul general.

El a spus că amestecul complex de amenințări legate de terorism și amenințări din partea statelor a însemnat că MI5 a avut „o treabă infernală în mâinile sale”.

Un total de 43 de comploturi în stadiu avansat de a comite „crime în masă” în Regatul Unit au fost dejucate din 2017, a spus el, implicând arme de foc și explozibil.

McCallum a declarat că activitatea antiteroristă a serviciului de securitate încă are în vedere, în principal, extremismul islamic, urmat de „terorismul de extremă dreaptă”.

Dar el a adăugat că a existat o „serie uluitoare de credințe și ideologii” de care MI5 a trebuit să se ocupe.

„Primii 20 de ani ai carierei mele aici au fost plini de amenințări teroriste. Acum ne confruntăm cu acestea, alături de comploturi de asasinat și sabotaj susținute de state, pe fundalul unui război terestru european major”, a spus el.

În cadrul unei conferințe de informare la centrul de operațiuni antiteroriste al MI5 din Londra, McCallum a declarat că, în ultimul an, numărul investigațiilor privind amenințările de stat, efectuate de MI5, a crescut cu 48%.

McCallum a acuzat Rusia de „incendiere, sabotaj și acțiuni mai periculoase” în Regatul Unit.

El a declarat că peste 750 de diplomați ruși au fost expulzați din Europa de la invazia Rusiei în Ucraina, afirmând că „o mare majoritate dintre aceștia” erau spioni.

Acest lucru a afectat capacitatea serviciilor de informații ruse, a explicat McCallum, adăugând că vizele diplomatice au fost refuzate celor pe care Marea Britanie și aliații îi considerau spioni ruși.

Actorii statali ruși au apelat la intermediari, cum ar fi agenți de informații privați, pentru a-și face „munca murdară”, dar acest lucru a afectat profesionalismul operațiunilor lor și le-a făcut mai ușor de împiedicat.

De asemenea, el a declarat că MI5 și poliția au intervenit la 20 de comploturi susținute de Iran începând cu 2022, care au prezentat „amenințări potențial letale la adresa cetățenilor și rezidenților britanici”.

El a spus că activitatea de combatere a terorismului a rămas împărțită între „75% extremism islamist, 25% terorism de extremă dreaptă”.

McCallum și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul de tineri care sunt atrași în extremismul online.

Aproximativ 13% dintre persoanele investigate pentru implicare în terorism aveau sub 18 ani – o creștere de trei ori în ultimii trei ani, a adăugat el.

El a declarat că alte probleme cu care s-a confruntat MI5 au fost exacerbate de internet, iar o mare parte din amenințare a fost constituită de „indivizi singuri îndoctrinați online”.

„În colțurile întunecate ale internetului, vorbele sunt puține. Identificarea adevăraților complotiști față de extremiștii de fotoliu este o sarcină dificilă”, a declarat el reporterilor.

„Conexiunile online anonime sunt adesea lipsite de importanță, însă o minoritate dintre ele conduc la acțiuni mortale în lumea reală”.

El a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă serviciile de securitate atunci când au de-a face cu „teroriști volatili, potențiali teroriști care au doar o înțelegere precară a ideologiilor”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: