Șeful NATO: Europa trebuie să se pregătească pentru 10 ani de război în Ucraina

Sursă foto: nato.int

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că aliații NATO trebuie să se pregătească pentru cel mai rău scenariu – un război de zece ani în Ucraina.

Cu cât alianța militară occidentală se angajează să lupte în război mai mult timp, cu atât mai repede se va termina conflictul, a spus Jens Stoltenberg la BBC.

Stoltenberg, care își încheie mandatul de 10 ani în calitate de secretar general în octombrie, a îndemnat membrii europeni ai NATO să își sporească angajamentele, de teamă că fondurile SUA ar putea fi reduse sau chiar sistate dacă Donald Trump câștigă un al doilea mandat de președinte al SUA în alegerile din noiembrie.

Întrebat dacă aliații NATO trebuie să fie pregătiți pentru conflictul din Ucraina să dureaze mai bine de 10 ani, Stoltenberg a răspuns: „Da”.

El a adăugat: „Dar mesajul principal este că, cu cât sprijinul pentru Ucraina este mai puternic și cu cât suntem dispuși să ne angajăm mai mult timp, cu atât mai repede se poate încheia acest război. Paradoxul este că acum președintele Putin crede că putem renunța. Prin urmare, războiul continuă.

Atunci când vom comunica foarte clar că suntem aici pentru o perioadă lungă de timp, că avem un sprijin puternic și durabil pentru Ucraina, atunci vom avea condițiile pentru o soluție în care Ucraina să prevaleze ca stat suveran independent.

Mai puțin sprijin din SUA și Germania

Declarațiile vin în contextul în care NATO a anunțat că o unitate de comandă pentru coordonarea sprijinului pentru Ucraina va fi operațională în Germania începând cu luna septembrie.

Acest lucru va oferi mai multă previzibilitate și responsabilitate și sprijin și va demonstra, de asemenea, angajamentul nostru de durată de a sprijini Ucraina. Acum este momentul să ne ridicăm pentru libertate și democrație, iar locul este Ucraina”, a subliniat Stoltenberg.

Comentariile lui Stoltenberg vin în contextul în care Germania a anunțat că intenționează să reducă aproape la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina anul viitor – de la aproximativ 8 miliarde de euro, la aproximativ 4 miliarde de euro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: