Şeful NATO, în vizită neanunţată la Kiev, promite că livrările de arme către Ucraina vor creşte

Sursă foto: Unsplash

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut luni în faţa ucrainenilor că membrii alianţei sale nu şi-au respectat promisiunile de ajutor militar în ultimele luni, dar a promis că fluxul de arme şi muniţii va creşte de-acum, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să-şi accelereze livrările de armament, relatează Reuters.

Aflat într-o vizită neanunţată în Ucraina, secretarul general al alianţei militare transatlantice a purtat discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski şi urma să se adreseze parlamentului ucrainean, Rada.

Vizita sa – a treia de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022 – are loc într-un moment dificil pe câmpul de luptă pentru Ucraina. După o contraofensivă ucraineană eşuată anul trecut, forţele ruseşti au preluat iniţiativa – cel puţin în parte -, din cauza lipsei de arme şi muniţii din partea partenerilor occidentali ai Kievului.

„Voi fi, de asemenea, foarte sincer cu preşedintele Zelenski şi, de asemenea, cu Rada, că aliaţii NATO nu au livrat ceea ce am promis în ultimele luni”, a declarat Stoltenberg în trenul care îl ducea luni la Kiev. „Statele Unite au petrecut şase luni pentru a conveni asupra unui pachet, iar aliaţii europeni nu au livrat muniţia pe care am promis-o. Dar acum sunt încrezător că lucrurile se vor schimba”, a spus el.

Congresul american a aprobat recent, după tergiversări de luni de zile, un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, semnat rapid de preşedintele Joe Biden, iar premierul britanic Rishi Sunak a anunţat săptămâna trecut un angajament „record” faţă de Kiev. De asemenea, Stoltenberg a reamintit că Germania a fost de acord să furnizeze Ucrainei un nou sistem de apărare antiaeriană Patriot, iar Olanda şi-a sporit ajutorul pentru Kiev. El a spus că se aşteaptă la alte „noi angajamente, care vor veni”.

„Acest lucru va face diferenţa – aşa cum lipsa de sprijin a făcut diferenţa”, a spus Stoltenberg, făcând aluzie la eşecurile ucrainene pe câmpul de luptă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: