Skip to content
Politică

Șeful NATO, la Cotroceni. Iohannis atrage atenția: Va reprezenta un moment-cheie!

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

În cadrul declarației de presă susținute la Palatul Cotroceni, șeful statului a subliniat faptul că România rămâne un partener de încredere.

Totodată, Iohannis a mai subliniat faptul că summitul NATO de la Varșovia va reprezenta un moment-cheie pentru parcursul alianței.

„Prezenta dvs. reflecta importanta pe care alianta nord-atlantica o acorda tarii noastre. In iulie am participat impreuna la inaugurarea sediului NATO pentru integrarea fortelor. Romania ramane partener de incredere, implicat activ in implementarea deciziilor aliate iar actiunile noastre probeaza permanent acest lucru. Isi indeplineste integral angajamentele asumate la summitul NATO din Tara Galilor. O dovada e cresterea bugetului de aparare pana la atingerea a 2% din PIB. Am asistat in 2015 la amplificarea provocarilor de securitate la adresa spatiului euro-atlantic. Situatie care din pacate continua si in prezent. Situatia din vecinatatea estica a NATO continua sa fie volatila. Perpetuarea crizei din Siria au favorizat extinderea amenintarii teroriste in spatiul european. Summitul NATO de la Varsovia va reprezenta un moment cheie pentru parcursul aliantei. Cu prilejul vizitei dvs. veti constata progresele in implementarea masurilor prevazute, datorate contributiilor substantiale venite din partea tarii noastre. Structurile NATO de comandament din Romania au un rol major in cadrul eforturilor de imbunatatire a capacitatii aliantei, de a raspunde cu succes provocarilor prezente si viitoare. Apreciez participarea domnului la ceremonia de inaungurare de la Deveselu. Cred ca e esential ca la Varsovia sa agreem decizii corecte si echilibrate in raport cu riscurile de securitate care s-au conturat in vecinatatea spatiului euro-atlantic. Hotararile pe care le vom lua trebuie sa fie in spiritul solidaritatii. E importanta asigurarea unei prezente credibile si predictibile la fortele aliante pe flantul estic. In acelasi context, ne dorim stabilirea cadrului unei prezente aliate permanente la Marea Neagra. De asemenea, consider oportuna agrearea unei solutii pentru derularea unei activitati comune de instruire a fortelor aliate din regiune. NATO trebuie sa demonstreze permanent unitate, solidaritate si determinare. Romania va continua sa acorde o importanta deosebita includerii Marii Negre in toate procesele.Am evidentiat faptul ca pentru tara noastra, consolidarea relatiilor euro-atlantice raman obiective esentiale”, a explicat Klaus Iohannis.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *