Skip to content
Coronavirus

Șeful Societăţii de Microbiologie, despre coronavirus: Fumătorii sunt mai predispuși la îmbolnăvire

www.click.ro
Fumătorii sunt mai predispuși la îmbolnăvire pentru că apărarea organismului este afectată de consumul de tutun, afirmă președintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. El a spus că speră ca până la vară transmiterea virusului să se facă mai dificil, însă întrevede și posibilitatea unei ciclicități: vârf în aprilie-mai, în cursul verii va scădea, în iarnă va crește din nou.
„De la copii până la 15 ani, mortalitatea e zero. (Fumătorii sunt mai predispuși la îmbolnăvire – n.red.) pentru că apărarea locală e afectată de consumul de tutun”, a declarat, luni, pentru Mediafax, Alexandru Rafila.
El a spus că speră ca până la vară transmiterea virusului să se facă mai dificil, însă întrevede și posibilitatea unei ciclicități: vârf în aprilie-mai, în cursul verii va scădea, în iarnă va cre;te din nou.
„Un doctor britanic spune că punctul inflexiunii cred că va fi prin luna aprilie, când putem face o evaluare. Noi tot sperăm că la vară va fi un miracol și transmiterea virusului se va face cu mai mare dificultate. Alte virusuri corona sunt mult mai sensibile la uscăciune și presupunem că și acesta va fi la fel. Rămâne să vedem dacă va fi așa. Vârf în aprilie – mai, după care în cursul verii va scădea, apoi în iarnă va crește din nou. Probabil va fi o ciclicitate. China speră să se întâmplă ce s-a întâmplat la SARS în 2002. La SARS discutam de o răspândire mai mică. Aici vorbim de o transmitere pe trei continente. Atunci e mult mai greu, noi tot sperăm”, a afirmat Rafila.
Întrebat dacă există posibilitatea imunizării populației, președintele SMR a răspuns afirmativ: „Da, prin boală sau prin vaccinare. Noi sperăm la un vaccin. El poate să fie gata în 3 luni, dar testarea clinică, în laborator pe animal, pe om durează în timp și nimeni nu se hazardează pentru că nu e ca la Ebola unde era vorba de câteva sute de mii de locuitori. Aici vorbim de câteva sute de milioane. Trebuie să fim siguri că vaccinul nu are efecte adverse, că e sigur. Mai e un lucru care e mai puțin discutat. Capacitățile de producție necesare ca să poți face această cantitate imensă de vaccin în condiții de siguranță maximă. Nu înseamnă că dacă producem acest vaccin toate celelalte vaccinuri nu mai trebuie la rândul lor produse. 12 luni e un interval optimist în ceea ce privește obținerea și disponibilitatea unul vaccin”.
Până la acest moment, în România au fost confirmate 15 cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus – în București și în 8 județe, fiind vorba despre persoane venite din Italia sau care au intrat în contact cu aceștia. Cinci dintre pacienți s-au vindecat și sunt în continuare spitalizați 10 oameni. Sunt în carantină 27 de persoane, iar alți 11.198 sunt izolate acasă. De la ora 12.00 s-au suspendat toate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, cetățenii români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre. De la ora 16.00 are loc nouă reuniune a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde cel mai probabil se va decide închiderea școlilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *