Seful SRI George Maior spulbera visele adversarilor lui Victor Ponta

Este clar, Victor Ponta nu este ofiter acoperit al SRI.

Acest lucru reiese chiar din declaratiile directorului Serviciului Roman de Informatii, George Maior. Acesta le-a naruit sperantele celor care sperau ca premierul Ponta sa fie colaborator al SRI. Invitat la emisiunea “Vorbeste liber” de la TVR 1, directorul SRI a comentat problema ofiterului acoperit care candideaza la alegerile prezidentiale si al carui nume Traian Basescu a avertizat ca il face public, daca acesta nu se va retrage din cursa.

Maior nu a afirmat direct ca Victor Ponta nu este ofiter acoperit al SRI, dar a oferit mai multe amanunte care conduc la aceasta idee. Astfel, George Maior a declarat ca este dispus sa se prezinte in fata unei comisii parlamentare, care sa discute problema ofiterului acoperit care ar candida la alegerile prezidentiale. Directorul SRI a explicat insa ca institutia pe care o conduce nu a incalcat legea si ca nu exista nicio incompatibilitate in ceea ce priveste ofiterii acoperiti. Mai exact, Maior a precizat ca SRI a respectat obligatia de a nu avea ofiteri acoperiti in randul parlamentarilor, membrilor Guvernului si in Justitie.

Ceea ce inseamna ca Victor Ponta nu este ofiter acoperit al SRI, in conditiile in care acesta a fost atat parlamentar, cat si magistrat. La fel cum nu sunt nici Calin Popescu Tariceanu, Elena Udrea, la randul lor parlamentari. Mai raman asadar in discutie Monica Macovei, care si-a dat demisia din magistratura in 1997, intrand in politica abia in 2005, existand astfel un vid de aproximativ opt ani, dar si Klaus Iohannis, cel care nefiind parlamentar, membru al guvernului sau magistrat nu a intrat sub regimul incompatibilitatilor SRI. Asta desigur daca nu cumva Basescu nu a facut altceva decat sa arunce o fumigena sau daca nu cumva presedintele se refera la un candidat cu putine sanse, cum ar fi William Branza sau Dan Diaconescu.

Sau poate, cine stie, ofiterul acoperit la care se refea Basescu lucreaza la alt serviciu secret decat SRI.

Iata declaratiile lui George Maior:

Am fost adesea în asemenea comisii, fie prezentând rapoarte, fie răspunzând la întrebări, la diverse comentarii, explicând anumite situaţii. Deci, nu este nicio problemă din punct de vedere al unui serviciu secret să se prezinte cu orice chestiune, nu neapărat aceasta pe care aţi menţionat-o dumneavoastră în mod punctual, în faţa unei comisii parlamentare. Istoric vorbind, cred că acum patru sau cinci luni, chiar am fost chestionat, în Comisia noastră de control a activităţii Serviciului Român de Informaţii, asupra problemei ofiţerilor acoperiţi şi am menţionat, foarte clar,dacă vreţi, repet la infinit acest lucru, că, din punct de vedere legal, Serviciul Român de Informaţii nu are nicio incompatibilitate din punct de vedere a ceea ce prevede. Repet, legea română şi, de fapt, legea română este adaptată standardului european în această materie. In privinţa activităţii ofiţerilor acoperiţi nu există nicio incompatibilitate pe două domenii semnificative care, adesea, sunt puse în discuţie, mă refer la cel politic, şi când mă refer la cel politic mă refer la domeniul parlamentar, evident, ca expresie supremă a activităţii politice, asta, bineînţeles, înglobând şi Guvern, alte instituţii politice fundamentale în stat, şi justiţia, referindu-mă la magistraţi, etc, procurori, judecători. Deci, sunt foarte relaxat cu această chestiune…Oricând mă duc la comisia parlamentară să repet, să repet ce am afirmat adesea şi ceea ce este în concordanţă cu activitatea noastră care se desfăşoară într-un cadru strict legal.

(…)

Deci, cei care au acces la informaţii clasificate pot să discute orice. Important nu este aspectul menţionat de dumneavoastră, important este ca un serviciu de informaţii, şi eu mă refer strict la Serviciul Român de Informaţii în acest moment, să acţioneze în cadru strict legal şi eu afirm că acţionează, din acest punct de vedere specific pe care l-aţi menţionat, fără nicio problemă de incompatibilitate în

ceea ce priveşte sistemul acoperit al acestui serviciu şi în concordanţă cu orice standard european democratic, practic, în ceea ce priveşte serviciile de informaţii”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: