Skip to content
Europa

Şeful Statului Major al Apărării, întâlnire cu Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa

MNDSE

Şeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul Daniel Petrescu, şi Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters, s-au întâlnit joi, la sediul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, în contextul dislocării în România din Germania a detaşamentului TF Cougar.

Potrivit unui comunicat MApN, cei doi oficiali au evaluat dinamica situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi măsurile pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare în această zonă a flancului estic. De asemenea, au abordat subiectul instruirii comune viitoare a forţelor americane cu efective ale Armatei României.

Generalul Petrescu a apreciat că prezenţa structurilor aliate în ţara noastră reprezintă atât rezultatul cooperării excelente în domeniul securităţii cu statele membre ale NATO, în special cu Statele Unite ale Americii, în cadrul Parteneriatului Strategic, cât şi rezultatul demersurilor susţinute pe care România le-a avut pentru consolidarea aliniamentului defensiv al NATO pe graniţa de est şi în regiunea Mării Negre.

„Corelat condiţiilor mediului de securitate, vom continua şi adapta pregătirea cu militarii americani, o pregătire care s-a materializat, de-a lungul timpului, şi în misiuni comune în diferite teatre de operaţii. Totodată, vom întări camaraderia dintre militarii români şi americani, o camaraderie construită cu sacrificii în teatrele de operaţii, unde am executat misiuni de luptă împreună. Este camaraderia care, dacă va fi nevoie, se va manifesta în acţiuni concrete de apărare aliată”, a afirmat generalul Daniel Petrescu, citat în comunicat.

Subliniind rolul important pe care România îl are în arhitectura aliată de securitate în regiunea Mării Negre, generalul Wolters a precizat că fiecare măsură defensivă luată de NATO reprezintă punerea în fapt a coeziunii statelor aliate pentru asigurarea securităţii întregului spaţiu aliat. „Suntem aici la invitaţia României pentru a creşte capacitatea comună de reacţie, precum şi pentru a păstra echilibrul de forţe în regiune. Atenţia sporită pe care NATO o afişează, în general, pentru Europa Centrală şi de Sud-Est demonstrează capacitatea de a reacţiona şi desfăşura operaţii multinaţionale pentru păstrarea climatului de pace în aceste zone”, a arătat oficialul.

Totodată, „militarii din detaşamentul american se vor instrui alături de camarazii şi gazdele lor, militarii din România”. „Dislocarea actuală este, în primul rând, o oportunitate de a ne îmbunătăţi deprinderile tactice şi de a creşte interoperabilitatea forţelor”, a susţinut generalul Tod D. Wolters.

Şeful SMAp şi comandantul SACEUR au evaluat, la finalul întâlnirii, suplimentarea efectivelor americane în România, dar şi în alte zone ale flancului estic ca fiind un semnal puternic al solidarităţii şi determinării NATO. În acelaşi timp, sosirea a aproximativ 1.000 de militari americani, care se alătură celor 900 deja prezenţi în ţara noastră, contribuie la creşterea sentimentului de siguranţă al cetăţenilor României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *