Skip to content
Internațional

Șeful Statului Major al Apărării, vizită în SUA: Generalul Petrescu și înalții oficiali militari americani vor consolida cooperarea România-SUA

MNDSE

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, efectuează în perioada 12 – 18 iulie o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, informează Ministerul Apărării Naționale.

În cadrul vizitei, Petrescu se va întâlni cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark A. Milley, și cu alți oficiali militari NATO și americani de rang înalt.

Vizita șefului Statului Major al Apărării se încadrează în acțiunile de consolidare a cooperării cu Statele Unite în domeniul apărării.

Relațiile solide și dinamice de colaborare dintre militarii români și americani reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic, care urmărește consolidarea securității României şi promovarea țării noastre ca vector de stabilitate în Europa de Sud-Est, informează caleaeuropeana.ro.

Vizita șefului Statului Major al Apărării în SUA reprezintă prima deplasare de acest tip la Washington după instalarea noii administrații a Statelor Unite. Ea survine după ce România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul “Dependable Undertaking” (DU).

Obținerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

Amintim că SUA și România au semnat în octombrie 2020, la Washington, “Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării 2020-2030”, document care avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în Romania, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *