Skip to content
Politică

Semnal de alarmă de la vârful PNL: Planuri pentru destabilizarea României! EXCLUSIV

facebook.com

Un semnal de alarmă a fost dat de la vârful Partidului Național Liberal (PNL). Vedeți mai jos cine urzește planuri pentru destabilizarea României.

După cum ați putut citi deja, unul dintre subiectele zilei se referă la o inițiativă cetățenească a zece etnici maghiari, vizând autonomia așa-numitului „Ținut Secuiesc”. Inițiativa – susținută de către europarlamentarul Laszlo Tokes – a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

VEDEȚI ȘI: Semnal de alarmă de la vârful PNL: Planuri pentru destabilizarea României! EXCLUSIV

În acest context, redacția PSnews.ro a stat de vorbă miercuri cu istoricul Daniel Gheorghe (vicelider al grupului PNL din Camera Deputaților), cunoscut pentru pozițiile sale identitare.

Parlamentarul (care se definește drept liberal-conservator) a început prin a spune că astfel de ieșiri „diletant-extremiste” precum cea de astăzi „nu au absolut nicio șansă de concretizare”, din motive legate, printre altele, de infrastructura precară a zonei și de corupția autorităților locale. Pe de altă parte, PNL-istul a atras atenția asupra tendinței de izolare a României, în contextul în care mai toți vecinii se au bine între ei.

Evident: propuneri de genul ăsta au mai fost, dar ele trebuie văzute mai curând în perspectiva unei zone diletant-extremiste a comunității maghiare de la noi din țară. Nu au absolut nicio șansă de concretizare, dar noi trebuie să ținem cont că, în actualul context geopolitic, în care mai toți vecinii României se au bine între ei, iar noi parcă suntem tot mai izolați de câțiva ani încoace, pot exista o serie de provocări de acest gen. Iar în Transilvania, întâmplător, am văzut că mai sunt primari care arborează steagul negru cu ocazia Zilei Naționale a României, mai vin băieții de la Jobbik nesupravegheați de nimeni (că parcă toate serviciile astea ale noastre ne urmăresc fix pe noi) și fac tot felul de aplicații paramilitare prin munți…

Mai sunt diverși fanatici care instigă, dar, una peste alta, nu cred că există o posibilitate de concretizare a unor tendințe autonomiste în județele din centrul țării. În primul rând, ele nu pot constitui o enclavă (dat fiind faptul că sunt fix în mijlocul României), nu au capacitatea de a se autosusține economic, au o infrastructură din păcate (trebuie s-o spun) destul de prost pusă la punct și se confruntă și cu o administrație a UDMR-ului de foarte slabă calitate și mult mai coruptă – sub anumite aspecte – decât foarte blamata administrație locală românească, a explicat Daniel Gheorghe.

În acest punct, l-am întrebat pe viceliderul de grup PNL dacă este cazul să ne îngrijoreze speculațiile apărute în presă, potrivit cărora mișcările revizioniste și secesioniste maghiare ar fi sprijinite de către Rusia, într-o formă sau alta. Daniel Gheorghe a profitat de prilej pentru a aminti diferite momente istorice în care rușii (țariști, apoi comuniști) au susținut interesele Ungariei în detrimentul celor ale României.

„Aici vream s-ajung. Ați văzut ce s-a întâmplat: de la ruși au pornit o serie de provocări. A fost recent chestiunea aceea cu harta Moldovei Mari, pe care Putin i-a dat-o lui Dodon, dar trebuie ținut cont că Viktor Orbán este, pe undeva, un partener strategic al lui Vladimir Putin, iar relațiile ruso-maghiare au un trecut istoric foarte îndepărtat. Chiar în secolul XIX (înainte de comunism, pe vremea țarismului) au fost momente în care pe filiera Budapesta-Moscova s-au derulat o serie de acțiuni cu caracter antiromânesc. Iar acum aproape 100 de ani știm cu toții: în 1919, guvernul bolșevic de la Budapesta condus de Béla Kun (instaurat cu ajutorul lui Lenin) a fost înlăturat chiar de armata română și de guvernul român condus de Ionel Brătianu la acea dată. Și tot atunci – ca și în alte scenarii anterioare – se viza prinderea României într-un clește ruso-maghiar. S-a mai încercat acest lucru și în 1945 (după Al Doilea Război Mondial), când au fost câteva provocări maghiare cu sprijin tacit din Rusia – la Cluj au fost câteva evenimente destul de violente, dar atunci Stalin a preferat să cedeze presiunilor României de a încorpora întreaga Transilvanie, din motive pur pragmatice care țineau de geopolitica zonei”, a detaliat Gheorghe.

Cu toate acestea, parlamentarul PNL a amintit statutul României de țară membră UE și NATO, dar a scos în evidență intenția din spatele micșărilor maghiare autonomiste: „destabilizarea României”.

„În momentul de față, dat fiind că suntem țară membră UE și NATO (atât noi, cât și țara vecină Ungaria), dat fiind faptul că minoritățile din România au o legislație deosebit de bine pusă la punct (și îmi permit să spun: aproape cea mai modernă legislație din întreaga Europă), nu aș vedea de ce autonomia poate să reapară pe tapet, dar ea în mod clar nu poate fi decât un băț băgat prin gardul României și ar putea să aibă mai curând un scop diversionist; nu neapărat acela de a genera acea autonomie pe criterii etnice pe care o tot agită Tokes din ’90 sau chiar dinainte, ci pur și simplu scopul de destabilizare a României, care este o miză. Eu mă tem că foarte mulți decidenți din România sunt inconștienți. România este o țară a cărei destabilizare se dorește. De aceea o și spun: sunt foarte multe probleme interne supralicitate și exagerate”, a afirmat liberalul pentru PSnews.ro.

În ultima parte a declarației, Daniel Gheorghe a prezentat în culori sumbre situația din vecinătatea imediată a României, solicitându-le serviciilor de informații autohtone să fie „atente și la cei care vor să destabilizeze țara asta”.

„Trebuie să vedem dincolo de gardul nostru și de frontiera noastră și să înțelegem că sunt mize mult mai mari. Plăcile tectonice geopolitice s-au pus în mișcare, iar în jurul nostru avem – dacă vă uitați – vecini care se orientează ușor-ușor într-o altă direcție decât a făcut-o România. Aici mă refer la Ungaria, mă refer mai nou la Bulgaria, la Republica Moldova… România trebuie să joace geopolitic pornind de la propriile sale interese și nu trebuie să dea curs unor astfel de provocări.

Întotdeauna vor mai apărea lucruri de genul ăsta și știți și dumneavoastră că sunt anumite tendințe și că există, în zona revizionismului maghiar, un așa-numit «vis» ca, până în 2020 (când se împlinesc 100 de ani de la Tratatul de la Trianon, care a consfințit apartenența pe veci a Transilvaniei la România), această ordine geopolitică instaurată la Versailles în 1919-1920 să devină una caducă și depășită. Să nu uităm că toate aceste tentative vin fix în pragul aniversării celor 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Pur și simplu, eu sper că serviciile de informații din România mai sunt atente și la cei care vor să destabilizeze țara asta, mai sunt atente și la provocările externe, mai sunt atente și la inamicii României și mai puțin la luptele politice – sincer să fiu, a încheiat deputatul PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *