Semnal de alarmă: Poliția Română a ajuns la cel mai mic număr de angajați de după 1989

Sursa foto: istockphoto

Val de pensionări din Ministerul de Interne. Peste 1.000 de angajați au ieșit din sistem doar luna trecută, păstrând tendința ultimilor ani. Oamenii spun că este mai avantajos să se pensioneze. Poliția Română traversează cea mai mare criză de personal de după Revoluție.

Din anul 2023 încoace au ieșit la pensie peste 16.000 de angajați ai Ministerului de Interne, iar cei mai mulți dintre ei sunt polițiști. De altfel, Poliția Română traversează cea mai mare criză de personal de după Revoluție. Ar avea nevoie de câteva mii de angajați să nu se mai bazeze pe orele suplimentare pe care le fac anumiți colegi polițiști ai celor care au ieșit la pensie.

Două promoții pe an la școlile de poliție ale MAI

Este foarte complicat să aduci în sistem atâția oameni. Școlile de poliție pot să producă noi absolvenți, în jur de 3000 de absolvenți la Școala de Poliție din Câmpina și la Școala de Poliție din Cluj, dar acest număr este doar jumătate față de ceea ce ar trebui, având în vedere cât de multe ieșiri din sistem sunt în fiecare an.
Informaţiile publicate de <a href=”https://euronews.ro”>euronews.ro</a> pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr”, Câmpina

octombrie – decembrie 2024, cifră de școlarizare – 1.340 de locuri
Media de absolvenți pe an: între 2.600 – 2.800

Școala de Agenți de Poliție „Septmiu Mureșan” din Cluj-Napoca

octombrie – decembrie 2024, cifră de școlarizare – 300 de locuri
Media de absolvenți pe an: între 300 și 400

Nemulțumiți de ordonanța „trenuleț”, mulți angajați au preferat să iasă la pensie

Sunt localități, sunt chiar și poliții orășenești unde există, de pildă, doar un singur criminalist sau foarte puțini polițiști care lucrează în dosare penale față de cât ar trebui. Mulți dintre ei spun că au plecat la pensie chiar în decembrie anul trecut, speriați de ordonanța „trenuleț” care le-a tăiat din venituri. Polițiștii spun că rămân, în medie fără 1.000 sau 1.500 lei net în plus la salariu, pentru că se bazau pe aceste sporuri privind orele suplimentare, plătite cu 175% în plus.

Astfel, este o mare nemulțumire în sistem, iar acesta este motivul pentru care mulți dintre ei spun că, de fapt, preferă să iasă la pensie pentru că au condiții mult mai bune. Este ceea ce îl și nemulțumește pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, care a spus că ar trebui umblat la această lege care parcă invită la pensionare.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: