Skip to content
Sănătate

Semnal de alarmă tras de medici! Efect neaşteptat al bolii COVID-19

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

În urma unui nou studiu s-a descoperit că noul coronavirus poate produce anomalii oculare. Mai exact, este vorba de noduli la nivelul globului ocular, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Radiology.

Studiul a implicat 129 pacienți de origine franceză, care au trecut printr-o examinare RMN, aceștia fiind pacienți cu o formă severă de COVID-19. Nodulii oculari, un termen general care se referă la localizarea zonei inflamate de pe ochi, au fost o descoperire surprinzătoare, pentru că specialiștii nu se așteptau să găsească anomalii oftalmologice, din moment ce acestea sunt foarte rar produse de COVID.

" "
" "

Încă nu se știe dacă nodulii descoperiți pe globul ocular au apărut din diferite motive precum inflamații, infecții sau cancer, pentru că nu există o corelație între examenul oftalmologic și RMN, motiv pentru care sunt necesare mai multe investigații.

Un alt factor ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor, problemă observată la pacienţii care au stat mult timp la ATI, intubaţi sau în poziţia cu faţa în jos. Şapte dintre pacienţii din acest studiu care au prezentat anomalii oculare au stat mult timp în această poziţie.

Oamenii de știință încă încearcă să-și dea seama cum afectează noul coronavirus sănătatea ochilor. În iunie 2020, un studiu al Universității Alberta, publicat în Canadian Journal of Ophthalmology menționează că roșeața ochilor, cunoscută și sub numele de conjunctivită, poate fi un prim simptom COVID-19, chiar dacă nu este o manifestare comună.

Potrivit csid.ro, Academia Americană de Oftalmologie sugerează că noul coronavirus poate produce conjunctivita, dar Centrul de Prevenție și Control al Bolilor nu include acest aspect pe lista simptomelor produse de COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *