Skip to content
Politică

Semnarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, printre priorităţile ministrului Boloş

Marcel Boloș presidency.ro

Semnarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, trimis oficial Comisiei în data de 14 aprilie, precum şi transmiterea primei cereri de plată aferentă Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă priorităţile imediate ale noului ministru Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Potrivit unui comunicat, prin decretul semnat marţi, 3 mai, de preşedintele Klaus Iohannis, Marcel Boloş a preluat pentru a doua oară portofoliul de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, demnitate pe care a mai deţinut-o şi în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020.

Marcel Boloş a fost numit ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării în ianuarie 2022, iar din data de 7 aprilie 2022 a deţinut interimar şi portofoliul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Încrederea cu care am fost învestit de Guvernul României mă obligă să dedic acest mandat beneficiarilor finanţărilor europene şi implementării eficiente a proiectelor care construiesc viitorul României”, a declarat Marcel Boloş, la preluarea portofoliului.

El a afirmat că România se află în faţa unei oportunităţi probabil unice, având la dispoziţie finanţări generoase de peste 90 de miliarde de euro cumulat, cu care „avem datoria ca în următorii 5-6 ani să angajăm ţara pe drumul ireversibil spre modernizare şi transformare profundă”.

„Pentru că fereastra de oportunitate este atât de scurtă şi pentru că avem de recuperat decalajele acumulate, priorităţile imediate ale Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene se concentrează acum pe semnarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027 – trimis oficial Comisiei în data de 14 aprilie 2022, la o săptămână de la preluarea mandatului interimar, transmiterea primei cereri de plată aferentă Planului National de Redresare şi Rezilienţă, precum şi asupra simplificării prin debirocratizare a accesului şi utilizării fondurilor europene, în timp ce continuăm procesul de descentralizare”, a menţionat Boloş.

În ceea ce priveşte structura fondurilor europene pe care România le poate accesa, acestea se ridică la 10 miliarde de euro din Politica de Coeziune a actualului ciclu de finanţare 2014-2020, 31,3 miliarde de euro în ciclul 2021-2027, 1,5 miliarde din ReactEU şi 29,1 miliarde de euro din PNRR.

Totodată, 9,8 miliarde de euro pot fi accesate din Fondul European de Garantare Agricolă, 5,9 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, iar 4 miliarde de euro din instrumentul SURE.

Printre priorităţile imediate ale mandatului noului ministru sunt: aprobarea Acordului de Parteneriat pentru perioada de programare 2021-2027, precum şi transmiterea oficială, până la 15 iulie, a tuturor programelor operaţionale aferente perioadei de programare 2021-2027 către Comisia Europeană.

Pe agenda ministerului se mai află reprioritizarea investiţiilor şi acomodarea reformelor cu noul context economico-social, la nivelul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, transmiterea primei cereri de plată aferentă PNRR, pregătirea proiectelor majore de infrastructură aferente perioadei de programare 2021-2027, precum şi continuarea procesului de descentralizare a fondurilor europene.

Pe lista de priorităţi se mai află sprijinirea mediului de afaceri, respectiv a IMM-urilor (granturi pentru capital de lucru, granturi pentru investiţii), acordarea de vouchere sociale pentru sprijinirea categoriilor vulnerabile, ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum şi simplificarea şi debirocratizarea accesării şi utilizării fondurilor europene.

Marcel Boloş a mai deţinut funcţia de ministru al Fondurilor Europene în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020, când România a crescut substanţial absorbţia finanţărilor europene.

Doctor în contabilitate şi licenţiat în inginerie electromecanică şi în finanţe-asigurări, Marcel Boloş este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea şi conducător de doctorate la aceeaşi facultate.

Totodată, Marcel Boloş a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi secretar de stat coordonator al structurilor responsabile de gestionarea fondurilor europene în Ministerul Dezvoltării Regionale, precum şi director al structurii responsabile de fonduri europene din Primăria Oradea. De asemenea, a fost director general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional de finanţare europeană în sectorul de transport în exerciţiul financiar 2007-2013. În ianuarie 2022 a fost numit ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *