Skip to content
Societate

Semnătura electronică, acceptată în contractele de muncă. Noi reguli privind telemunca, stabilite de Ministerul Muncii

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că intituţia pe care o conduce a finalizat actul normativ privind digitalizarea relaţiilor de muncă, care introduce semnătura electronică pentru semnarea contractelor şi simplifică activitatea prin telemuncă.

După consultări cu sindicatele şi patronatele, după discuţii cu antreprenori din Bucureşti şi din ţară am luat decizia de a face un pas major în ce priveşte digitalizarea relaţiilor de muncă şi, implicit, simplificarea derulării acestora„, a spus Alexandru.

Legea prevede că, pentru prima dată în România, se va putea folosi semnătura electronică, atât la semnarea, cât şi la modificarea sau încetarea Contractului Individual de Muncă; se va putea folosi semnătura electronică la instructajul SSM inclusiv în cazul telemuncii; documentele se vor putea păstra în arhivă electronică; activitatea telesariatului, care nu va mai fi obligat să menţioneze locul în care prestează activitatea, se va putea verifica prin mijloace electronice.

Totodată, angajatul care preferă munca la domiciliu îşi va putea folosi propriul laptop/echipament pentru desfăşurarea muncii, prin acordul părţilor, iar angajatorul nu va mai fi obligat să răspundă pentru condiţiile de muncă alese de către telesalariat.

Cred că astfel de măsuri salvează timpul cetăţenilor, reduc birocraţia şi sporesc încrederea în sistemul public. Las actul normativ în transparenţă pentru alte observaţii, dar sunt suficient de încăpăţânată să îl duc până la capăt indiferent de obstacole. Mai am şi reacţii menite să mă determine să renunţ, recunosc. Deja au apărut discuţii legate de obţinerea semnăturii electronice, cât de scumpă este şi de unde se va procura. Va exista o perioadă de tranziţie în care se va permite folosirea semnăturii olografe. Am o soluţie pentru sistemul public„, a mai anunţat Alexandru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *