Skip to content
Economie Societate

Semne clare de criză în UE: Bancherii europeni concediază 44.000 de angajați pentru a-și salva afacerile

Currency Exchange - CurrencyKart.com

Cel puţin zeci bănci europene au anunţat, de la începutul anului și până în prezent, că vor elimina peste 44.000 de locuri de muncă, în contextul perioadei dificile prin care trece acest sector ce se confruntă cu dobânzi foarte mici şi cu tensiunile comerciale, informează thelocal.de.

Cel puţin zeci bănci europene au anunţat, de la începutul anului și până în prezent, că vor elimina peste 44.000 de locuri de muncă, în contextul perioadei dificile prin care trece acest sector ce se confruntă cu dobânzi foarte mici şi cu tensiunile comerciale, informează thelocal.de.

Ultimele anunţuri privind eliminarea locurilor de muncă în domeniul bancar au fost făcute, vineri, de către grupul bancar francez Société Générale şi de către cel german Commerzbank.

Grupul bancar francez Société Générale a fost unul dintre primii care, în 2015, a anunţat o restructurare a reţelei sale de retail din Franţa, pe fondul scăderii frecventării agenţiilor sale şi a trecerii la operaţiunile de digital banking. Între 2016 şi 2020, Société Générale are programată renunţarea la 3.450 de posturi dintr-un total de peste 147.000 de angajaţi.

Cele 530 posturi suplimentare ce vor fi eliminate în reţeaua din Franţa, conform unui document prezentat vineri sindicatelor, vin să se adauge altor 1.600 locuri de muncă eliminate la nivel mondial, dintre care 750 în Franţa, în principal în cazul operaţiunilor de investment banking, anunţate în aprilie.

Commerzbank, care trece printr-o perioadă dificilă de mai mulţi ani, a doua mare bancă germană a anunţat, vineri, eliminarea a 4.300 posturi la nivel mondial şi închiderea a 200 de agenţi. În același timp, Commerzbank intenţionează să înfiinţeze 2.000 de noi locuri de muncă. În 2016, banca germană a anunţat un plan de eliminare a 9.600 de locuri de muncă până în 2020, plan care a fost deja finalizat.

De asemenea, Commerzbank, la care statul german deţine aproximativ 15% din acțiuni, intenţionează să îşi vândă subsidiara poloneză mBank. Această tranzacţie este destinată finanţării tranziţiei grupului spre operaţiunile digitale şi reorientare spre piaţa din Germania în domeniul bancar şi spre micile întreprinderi.

Deutsche Bank, prima bancă germană, a anunţat la începutul lui iulie cel mai mare plan de restructurare din istoria sa cu eliminare a 18.000 de locuri de muncă până în 2022. Anul trecut, Deutsche Bank a eliminat deja 6.000 de posturi. Deutsche Bank, care nu şi-a revenit încă după criza financiară din 2008, intenţionează să se concentreze pe Europa şi Germania în ceea ce priveşte operaţiunile de retail şi cele dedicate companiilor.

Gigantul bancar britanic HSBC a anunţat, la începutul lui august, demisia surprinzătoare a directorului general, John Flint, la mai puţin de două luni de la numirea sa în funcţie şi eliminare a 4.000 de posturi. HSBC, un grup activ la nivel mondial şi în special în Asia, este foarte vulnerabil la războiul comercial dintre China şi SUA. O altă provocare pentru HSBC este Brexitul şi incertitudinea care există în legătură cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

O altă bancă britanică, Barclays, a anunţat la începutul lui august că a eliminat 3.000 de posturi în al doilea trimestru al acestui an şi că vrea să îşi extindă reducerile de costuri.

BNP Paribas, principala bancă franceză, a confirmat, la finele lui august, că intenţionează să elimine aproximativ 20% din efectivele filialei sale de obligaţiuni din Franţa, adică o reducere cuprinsă între 446 şi 546 de posturi până în 2021. În martie, BNP Paribas Fortis, subsidiara din Belgia, a confirmat că va reduce cu 40% numărul de agenţii şi că va elimina 2.200 de locuri de muncă în următorii trei ani. În Italia, banca franceză a demarat deja un plan de pensionare anticipată, cu scopul de a-şi reduce forța de muncă cu 1.500 de persoane până în 2021.

Grupul Santander a anunţat, în Spania, în iunie, renunţarea la 10% din efectivele sale din Spania, adică 3.200 de angajaţi. Această restructurare este o consecinţă a absorbţiei rivalei Banco Popular, în 2017. La începutul anului, Santander, cea mai mare bancă din zona euro după capitalizarea bursieră, a anunţat deja restructurarea reţelei din Marea Britanie, o măsură care va antrena eliminarea a 1.270 de locuri de muncă.

CaixaBank, a treia mare bancă spaniolă, a negociat cu sindicatele un plan de plecări voluntare care prevede eliminarea a peste 2.000 de posturi până la finele lui 2020.

În Belgia, grupul KBC intenţionează să elimine 1.400 de locuri de muncă până în 2022, în ideea de a-şi îmbunătăţi „eficacitatea operaţională”.

Banca regională germană HSH Nordbank intenţionează să elimine 700 locuri de muncă dintr-un total de 1.700, o măsură care intervine la scurt timp după preluarea sa de către un grup de investitori privaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *