Skip to content
Puterea Știrilor Video

Semne de întrebare de la Bruxelles: „În timp ce forțele armate ruse omorau civili în Ucraina, cancelarul Austriei s-a dus la Moscova”

digi24.ro

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a evitat, la „Puterea Știrilor”, un răspuns clar în privința unei posibile  influențe a Moscovei în decizia Austriei de a bloca aderarea României la Schengen, așa cum speculează inclusiv presa internațională. Liberalul a menționat, însă, faptul că liderul Guvernului de la Viena s-a întâlnit cu Vladimir Putin la scurt timp după invadarea Rusiei de către Ucraina.

„Nu aș specula pe acest subiect, nu pot spune nici da, nici nu. Ne aducem cu toții aminte că, la scurt timp după ce Federația Rusă a ocupat ilegal și ilegitim o parte din Ucraina, cancelarul austriac Karl Nehammer a vizitat Moscova.

În timp ce forțele armate ruse omorau civili în Ucraina, cancelarul Austriei s-a aflat în vizită întâi la Kiev, lucru făcut de mulți lideri europeni, dar a fost singurul care apoi s-a dus la Moscova. Nu știm ce a discutat acolo, nu s-a întors cu niciun rezultat”, a spus Siegfried Mureșan la „Puterea Știrilor”.

Cancelarul Austriei, primul lider occidental care s-a întâlnit cu Putin după declanșarea invaziei

Cancelarul Austriei a fost primul lider occidental care s-a întâlnit cu Putin după declanșarea invaziei. Nehammer a recunoscut că această vizită, pe care o consideră drept o „misiune riscantă”, a avut loc la iniţiativa sa, despre care a informat atât Uniunea Europeană, cât şi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu care s-a întâlnit sâmbătă la Kiev. Cancelarul austriac s-a pronunţat pentru o anchetă asupra presupuselor „crime de război” comise de trupele ruse în Ucraina, precizând în acelaşi timp că Austria, care nu face parte din NATO, ca stat neutru, nu poate furniza arme Ucrainei. De asemenea, la fel ca Germania şi Ungaria, Nehammer a refuzat să susţină impunerea de sancţiuni asupra importurilor de gaze ruseşti, argumentând că o astfel de măsură ar pereclita economia Austriei.

Karl Nehammer a fost împotriva embargoului asupra gazului rusesc

Cancelarul austriac Karl Nehammer a fost și împotriva embargoului asupra gazului rusesc. Cancelarul a afirmat că deocamdată nu se poate renunța la gazul rusesc pentru că țările europene sunt dependente de el. Austria nu este singura care are argumente împotriva embargoului impus de UE, a adăugat Nehammer, invocând pozițiile Germaniei și Ungariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *