Skip to content
Politică

Semne rele anul are pentru DNA Constanța: dosarul lui IPS Teodosie ar putea lua apă

cugetliber.ro

Semne rele anul are pentru Direcția Națională Anticorupție (DNA), Serviciul Teritorial Constanța: dosarul Înalt Preasfințitului (IPS) Teodosie Petrescu ar putea lua apă. Amintim că prelatul a fost trimis în judecată pentru pretinse fapte de obținere frauduloasă a unor fonduri europene.

Avocatul Bernard O’Connor din Bruxelles, specializat pe legislația europeană privind fondurile europene pentru agricultură, a venit în vizită la Constanța, unde a avut o discuție cu ÎPS Teodosie și cu apărătoarea acestuia, Maria Vasii, scrie România Liberă.

O’Connor a oferit o declarație de presă, în care a precizat că în dosar există probe de genul „așa am auzit“, „posibil ca…“.

„Când am văzut cazul, m-am gândit că este foarte neobișnuit. Acuzele din dosar au fost situate în legislația penală, când ele țineau de legislația administrativă (civilă). Am oferit opinia mea avocatului Vasii spunând că este cu totul neobișnuit că există proceduri penale în astfel de situații. Relația dintre fermieri și administrație este foarte complexă, ca și chestiunile legate de subvenții. Este o zonă foarte complexă din punct de vedere al practicilor și al legislației și de multe ori se comit greșeli. Soluționarea lor se face prin stabilirea unor compensări pe anul care urmează. Din experiența mea, eu n-am văzut până acum un caz penal în astfel de situații. Chiar și legislația europeană însăși spune că soluționarea acestor situații se face în zona legislației administrative (civile) și că în situații foarte rare se poate ajunge în zona penală”, a afirmat Bernard O’Connor.

Belgianul a precizat că a scris toate aceste lucruri într-un document legal trimis avocatului Maria Vasii, arătând ce spune legea, ce spun procedurile, ce spune practica obișnuită, documentul fiind depus la instanță.

„Opinia mea, văzând dosarul, este că nu avem de-a face cu un caz penal. Documentele nu demonstrează nici că avem de-a face cu un caz civil, deoarece nu avem nici o dovadă că autoritatea competentă, APIA, a examinat terenul. Asta ar fi trebuit să fie o procedură preliminară oricărui fel de acuzație. Fie că acuzi civil sau penal, trebuie să ai o inspecție APIA, ceea ce nu s-a întâmplat. Există în dosar câteva probe indirecte, de tipul: «așa am auzit», care spun că «poate (posibil ca), acum câțiva ani, terenul să nu fi fost în bune condiții agricole». Dar, dincolo de asta, nu există probe directe care să demonstreze acuze civile sau penale. Sunt situații foarte rare când acuzele pot ajunge în penal. Din experiența mea, asta s-a întâmplat doar când există o înțelegere secretă între fermier și autorități, cu scopul unor fraude. Aici nu există o asemenea situație“, a mai spus avocatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *