Skip to content
Politică

Semne rele la ICCJ: judecătorul „cu nașu-n suflet” l-a tratat sarcastic pe Mircea Cosma

adevarul.ro

Semne rele au apărut la Înalta Curte de Casație și Justiție: Iulian Ilie Dragomir – vicepreședinte al ICCJ, cunoscut ca judecătorul „cu nașu-n suflet” – l-a tratat sarcastic pe Mircea Cosma, fost președinte al Consiliului Județean (CJ) Prahova.

S-a întâmplat luni, unde la completul de 5 judecatori condus de Iulian Dragomir (din care au mai facut parte Stefan Pistol, Ioana Bogdan, Leontina Serban si Geanina Cristina Arghir) s-a desfasurat, asemenea unui maraton, ultimul termen de judecata din dosarul familiei Cosma, in care baronul prahovean Mircea Cosma si fiul acestuia, Vlad Cosma, au fost trimisi in judecata de către DNA Ploiești pentru presupuse fapte de coruptie. Sedinta de judecata s-a desfasurat in doua etape, fiind intrerupta de preluarea de catre Completul de 5 a dosarului lui Ludovic Orban, aflat la ultimul termen, pe motiv ca nu dureaza mai mult de o ora. Astfel, in prima parte a fost audiat fostul presedinte al CJ Prahova si au fost depuse probe la dosar, iar in cea de-a doua parte s-a procedat la dezbateri si s-a acordat acordat ultimul cuvant, scrie Luju.ro, remarcând graba celor cinci magistrați.

Iată câteva fragmente din schimbul de replici dintre Iulian Dragomir și Mircea Cosma:

Iulian Dragomir: Stiti ce ne lipseste? Dotare tehnica pentru transcrierea declaratiilor inculpatilor. Nu de alta, dar vorbiti foarte repede domnu’ Cosma.(…) Numai putin, domnu’ Cosma… Va grabiti domnu’ Cosma, mai rar, ca nu vreau sa fac referire la Caragiale cu ce a fost pe acolo (…) Sunteti profesor acum, ati venit cu planse, cu markere, dar raspundeti la invinuirea penala adusa de DNA. (n.red: afirmat Dragomir dupa ce Mircea Cosma a explicat de ce a facut lucrarile de modernizare a carosabilului, tinand cont si de dezvoltarea zonei cu societati straine care au investit in dezvoltarea afacerilor in judetul Prahova)

Iulian Dragomir: Deci, ati fost econom, domnu’… Acum ne aratati ce economii aveti…

Mircea Cosma: Daca se dorea prejudicierea CJ prin abuz in serviciu o puteam face dupa consumarea valorii aprobate, la care se adauga 20 la suta, conform legii investitiilor contractate si conform OUG 36, ceea ce eu nu am dispus.
Iulian Dragomir: Eu am inteles, dupa ce v-am ascultat zeci de ore, ca Parchetul va acuza la constatare si la plata.

Mircea Cosma: In aceeasi perioada CJ Prahova avea in derulare lucrari pe fonduri europene cu contracte de 480 milioane euro.

Iulian Dragomir iritat: S-a inteles. Ziceti ce vreti sa ne ziceti… Lasati detaliile… Domnu’ Cosma nu avem niciun dubiu ca sunteti un specialist in materie, dar astazi sunteti inculpat… Numai putin, domnu’ Cosma, va grabiti si nu e bine… Ne luati babeste, ne luati A egal cu B. La ce sume grandioase operati acolo la CJ, e nesemnificativa asta, adica la ce bugetare aveti de la stat si prin fonduri europene, asta voiam sa zic.

Mircea Cosma: CJ Prahova a incheiat bugetul anului 2012 cu un excedent de 100 mil lei noi pentru ca erau si garantiile de buna executie si plata cotei parti a noastre din fonduri europene, care ne-a fost restituita.

Iulian DragomirDomnu’ Cosma, dar DNA va acuza ca chiar daca aveti excedent, aveati excedent mai mare daca nu faceati lucrarile alea.
Mircea Cosma: Nu am avut niciun prejudiciu, v-am aratat. In acuzatia procurorilor se spune, printre alte abuzuri, ca nu s-a respectat termenul de punere in functiune pentru DJ101I Buda-Nedela, lucru care nu corespunde realitatii. Lucrarea a inceput conform ordinului de incepere pe 24 aprilie 2012 si s-a finalizat pe 23 octombrie 2012, adica conform celor 6 luni prevazute in contract.
Mircea Cosma: Sunt acuzat ca am facut intelegeri infractionale, notate pe un stick, or stick-ul nu exista. Cu referire la nota scrisa denumita precizari, care a fost depusa de DNA Ploiesti, fac trimitere la adresa scrisa prin care ITA nu este acreditata si nu se regaseste in lista expertilor tehnici acreditati. DNA-ST Ploiesti a ridicat de la CJ Prahova, in noiembrie 2013, toate originalele acestor 3 lucrari, lipsindu-ma de posibilitatea vizualizarii acestora in perioada de camera preliminara. Am cerut acces, dar nu l-amprimit.

Iulian Dragomir: De acord, ca la noi ati avut acces nelimitat. L-a cerut domnul Miclescu? Mi e greu sa cred ca dansul, dupa ce a condus DNA, nu stia sa ceara…

Iulian Dragomir: Domnu’ Cosma, dvs nu sunteti profesor de literatura, nu ma mai luati cu leul, cu neleul n.red – interventia lui Dragomir a avut loc cand Mircea Cosma spunea ca atunci cand nu s-a putut exercita o lucrare nu s-a platit niciun leu)”.

1 comentariu la “Semne rele la ICCJ: judecătorul „cu nașu-n suflet” l-a tratat sarcastic pe Mircea Cosma

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *