Senat/Ministerul Culturii şi instituţiile din subordine au dreptul să închirieze bunurile imobile 

Sursă foto: Inquam/Octav Ganea

Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia au dreptul să închirieze bunurile imobile proprietate publică a statului şi să încaseze din chirie o cotă-parte de 50%, prevede un proiect legislativ pentru completarea articolului 333 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, adoptat luni de Senat.

Propunerea legislativă, iniţiată de deputaţii PNL Gabriel Andronache, Bogdan Gheorghiu, Gigel Ştirbu, Raluca Turcan şi senatorul PSD Lucian Romaşcanu, instituie o excepţie de la prevederile alin (3) şi (4) ale articolului 333 din Codul administrativ, potrivit căreia Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia să aibă dreptul să închirieze bunurile imobile proprietate publică a statului şi să încaseze din chirie o cotă-parte de 50%, stabilită, după caz, prin hotărâre a Guvernului, potrivit raportului întocmit de comisia de specialitate.

„Anterior intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, venitul rezultat din reţinerea cotei-părţi din închirierea bunurilor aflate în domeniul public al statului constituia un sprijin real în creşterea anuală a veniturilor proprii ale instituţiilor publice de cultură, degrevându-se astfel bugetul de stat. (…) Estimăm că o eventuală modificare legislativă a dispoziţiilor Codului administrativ va avea ca impact creşterea anuală a veniturilor proprii ale instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Culturii cu suma de 2.500.000 lei. Aşadar, impactul bugetar al prezentei propuneri legislative este unul pozitiv, atât pentru instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii (stimulate să valorifice bunurile proprii), cât şi pentru bugetul general consolida.”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: