Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege care prevede că persoanele cu handicap grav să beneficieze prioritar de soluţionarea dosarele în procedurile de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist şi cele care au pensie de invaliditate de gradul I să beneficieze prioritar de soluţionarea dosarele în procedurile de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România.
Astfel, conform proiectului, la articolul 35 alineatul (5) din legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România este introdusă o nouă literă e) care prevede că: „dosarele constituite în baza cererilor formulate de persoane care se consideră îndreptăţite şi care deţin certificate de încadrare în grad de handicap grav sau care au calitatea de pensionari de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate”.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative iniţiate de către parlamentari de la PNL, UDMR, PSD şi minorităţi, „procesul de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România este departe de finalizare”.
„De trei decenii, numeroşi foşti proprietari şi-au irosit sănătatea căutându-şi dreptatea sau au decedat fără a mai putea vedea repararea abuzurilor regimului comunist”, mai precizează iniţiatorii, în expunerea de motive.
Aceştia amintesc de o decizie a CEDO din octombrie 2010 care a sancţionat România pentru hăţişul legislativ şi tărăgănarea executării hotărârilor judecătoreşti prin care sunt luate decizii pentru finalizarea procesului de restituire.
„Ca urmare a deciziei-pilot a CEDO pronunţată în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României în octombrie 2010, care a sancţionat hăţişul legislativ, tărăgănarea procedurilor administrative şi ineficienţa cu care se pun în executare hotărârile judecătoreşti, a fost elaborată legea 165/2013 prin care se stabilesc măsurile pentru finalizarea procesului de restituire”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului.
Parlamentarii care au iniţiat propunerea legislativă argumentează că lentoarea cu care se derulează procedurile de restituire necesită introducerea unei noi categorii de solicitanţi care să beneficieze prioritar de soluţionarea dosarelor şi anume persoanele cu handicap grav, respectiv cele care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I.
„Ordinea de soluţionare a dosarelor, şi anume cea a înregistrării, este stabilită la art. 34 alin. (4), cu excepţii privitoare la dosarele pentru care există hotărâri judecătoreşti definitive, la cele pentru care s-au emis decizii de propunere de acordare de despăgubiri de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, precum şi pentru persoanele supravieţuitoare ale Holocaustului.
Ţinând cont de lentoarea cu care se derulează procedurile de analiză a dosarelor şi de excepţiile pe care legiuitorul le poate institui din raţiuni de echitate socială, prezenta iniţiativă legislativă propune lărgirea categoriilor de solicitanţi care benficiază de prioritate la soluţionarea dosarelor cu persoanele cu handicap grav, respectiv cele care beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I”, conform sursei citate.
Iniţiatorii mai susţin că „prevederea are menirea de a le oferi acestor persoane vulnerabile, cu nevoi speciale şi un orizont de timp la dispoziţie limitat, posibilitatea de a se bucura de repararea unor grave nedreptăţi”.
Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar decizională este Camera Deputaţilor. Propunerea de lege trece prin Parlament în procedură de urgenţă.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News