Senat: Tractoarele pot fi conduse pe drumurile publice, dacă deții un permis de conducere de o altă categorie

Foto: FDSEA 80

George Scarlat, senator PNL și președinte al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, a notat pe pagina sa de Facebook că a fost votată inițiativa legislativă pe care a senatorul PNL a avut-o , aceea referitoare la faptul de a nu mai fi considerată infracțiune “ conducerea tractoarelor pe drumurile publice, dacă deții un permis de conducere de o altă categorie”.

„Am ținut cont de solicitările făcute de către fermierii afectați, cu privire la conducerea pe drumurile publice a tractoarelor. Mulțumesc, tuturor colegilor senatori pentru votul dat în această seară, pe inițiativa legislativă pe care am avut-o , de a nu mai fi considerată infracțiune “ conducerea pe drumurile publice a tractoarelor dacă deții un permis de conducere de o altă categorie”.

ART.23 alin.1 “….Dreptul de a conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice îl are persoana care posedă un permis de conducere valabil din categorie B, BE, C1, C1E, C, D1, D1E, D, DE sau TR sau dovadă înlocuitoare a acestuia cu drept de circulație.

„Rog toți fermierii, să înțeleagă că au existat dezbateri intense pe marginea acestei teme”, care a creat o problemă în desfășurarea activității în sectorul agricol și forestier , pe lângă alte neajunsuri din sector, dar să înțeleagă că siguranța participanților la trafic e mai presus, “viața având prioritate “ și că dacă nu deții nicio categorie de permis poți folosi tractorul doar în brazdă, sau cel mult pe drumurile de exploatare”, a mai notat George Scarlat pe Facebook.

Inițiativa ar putea deveni lege în următoarele luni

Senatorul George Scarlat este prim-inițiator, alături de alți colegi senatori din PNL și PSD. Pe 16 octombrie, senatorul PNL a depus, în Parlamentul României, un proiect de lege care prevede ca tractoriștilor să nu le fie deschis dosar penal dacă nu au permis categoria Tr.

Este de așteptat ca, având în vedere parcursul legislativ, inițiativa să fie aprobată până la finalul acestui an sau în prima parte a anului viitor, potrivit Agrointeligenta.
Pentru a conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice este obligatorie deţinerea permisului de conducere din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr

Dacă proiectul în forma iniţiatorului prevedea că permisul de conducere corespunzător categoriei din care face parte vehiculul va fi obligatoriu începând cu 1 iulie 2024, prin amendarea proiectului de către Senat se stipulează în prezent că pentru a conduce un tractor agricol sau forestier pe drumurile publice este obligatorie deţinerea permisului de conducere din categoriile B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE sau Tr sau dovada înlocuitoare a acestuia cu drept de circulaţie.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: