Skip to content
Politică

Senatori din Comisia de învăţământ solicită inspectoratelor şcolare explicaţii despre schimbările de management

Inquam Photos/Octav Ganea

Senatori din Comisia de învăţământ, tineret şi sport au transmis adrese către toate inspectoratele şcolare în care solicită explicaţii despre schimbările de management, motivaţia lor, având în vedere semnalele venite din mai multe judeţe potrivit cărora s-ar face „schimbări discutabile” ale directorilor de unităţi şcolare cărora le expiră mandatul de manager pe data de 9 ianuarie.

De câteva zile bune ne sunt semnalate din toată ţara – Teleorman, Hunedoara, Târgu Mureş, Bihor, Dolj, Ialomiţa, Bucureşti etc… – nenumărate cazuri legate de schimbări discutabile ale directorilor de unităţi şcolare cărora le expiră mandatul de manager şcolar pe data de 9 ianuarie 2021„, a scris senatorul Ştefan Pălărie, membru în Comisia de învăţământ, pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, în mod normal, varianta corectă ar fi fost organizarea de noi concursuri pentru manageri şcolari, concursuri care nu au fost organizate din motive de pandemie pe parcursul anului 2020.

Dar asta, în aceste împrejurări excepţionale, nu mai este imputabil nimănui. Din teren ne sunt semnalizate înlocuiri ale actualilor directori cu titulari din afara şcolii, cu experienţe manageriale net inferioare şi fără consultarea comunităţii şcolare ce va fi afectată de înlocuire.

Dincolo de legalitate, este absolut pertinent să ne punem o întrebare legată de oportunitatea şi moralitatea acestei înlocuiri – mişcare ce va tulbura pentru o miză locală aparent mică (6 luni de mandat) – continuitatea şi buna desfăşurare a anului şcolar.

Dincolo de moralitate individuală, mai ridicăm o problemă: oportunitatea înlocuirilor la nivel de sistem.

Când întreg sistemul de învăţământ ar trebui să pregătească începerea şcolii în format fizic în cele mai bune condiţii după data de 8 februarie, pare absurd ca o bucată semnificativă de energie a corpului profesoral şi managerial să se concentreze acum pe absorbirea eforturilor legate de schimbări şi înlocuiri„, subliniază senatorul.

În acest context, au fost redactate adrese către toate inspectoratele şcolare judeţene în care sunt solicitate explicaţii despre schimbările de management, motivaţia lor şi procesele verbale din şedinţele de CA ale ISJ-urilor în care au fost luate deciziile de înlocuire prin delegare.

„Mai mult, solicităm public stoparea acestor înlocuiri în teritoriu şi, în paralel, găsirea soluţiei juridice la nivel de minister (OMEN care să clarifice condiţiile de prelungire a actualelor mandate pentru încă 6 luni, justificat de condiţiile stării de urgenţă/alertă) şi demararea eforturilor pentru organizarea în bune condiţii a concursurilor de directori ce urmează să fie organizate în această vară. Ţara are nevoie de la noi de predictibilitate, transparenţă şi performanţă„, precizează Ştefan Pălărie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *