Senatorii au votat ca alegerile pentru președintele României să fie organizate mult mai devreme

sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Senatorii puterii au adoptat un proiect legislativ inițiat de UMDR care prevede ca alegerile pentru funcția de președinte al României să poată avea loc cu cel mult 3 luni înainte de data încheierii mandatului șefului statului și nu doar în luna anterioară încheierii mandatului acestuia.

De ce este important: Potrivit legislației în vigoare, ziua alegerilor pentru președinte este duminica, iar alegerile au loc în luna anterioară celei în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre. Mai este important: Liderii coaliției de guvernământ, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat că s-a ajuns la un consens pe tema comasării alegerilor europarlamentarele și locale, care vor avea loc pe 9 iunie. Anterior, partidele aflate la putere lua în calcul ca alegerile prezidențiale să fie declanșate la 24 noiembrie, iar cele parlamentare, la 30 noiembrie. Atât mandatul Parlamentului. cât și al președintelui se încheie pe 21 decembrie. Potrivit unor surse politice, acum PSD ar dori ca alegerile prezidențiale să aibă loc în luna septembrie, iar cele parlamentare să rămână în luna decembrie, la termen.

Prin urmare dacă proiectul UDMR va trece și de Camera Deputaților, iar alegerile pentru președinte vor fi devansate, noul președinte ales ar urma să aștepte ca actualul președinte să își încheie mandatul.

De altfel, opoziția a acuzat puterea că adoptarea proiectului constituie un prim pas în comasarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: