Skip to content
Politică

Senatorul Cîțu, acuzații extrem de grave la adresa Guvernului: Este o strategie de a duce România în afara UE!

epochtimes-romania.com

Senatorul liberal Florin Cîțu a scris miercuri pe contul personal de Facebook că ”Dăncila și Teodorovici nu recunosc Uniunea Europeană”.

Având în vedere gravitatea lucrurilor care se întamplă astăzi în România, concretizate în amenințări la adresa independenței politicii monetare și mai ales temerile serioase că aceste dezechilibre sunt premeditate pentru a profita anumite pesoane, eu voi propune spre aprobarea PNL următoarele măsuri:

– scrisoare oficială din partea PNL către BCE, guvernatorului Mario Draghi, cu sesizarea faptului că în România guvernul dorește subordonarea politică a BNR și anularea independenței politicii monetare față de politic ;

– scrisoare oricială din partea PNL tuturor membrilor ECOFIN cu derapajele grave ale ministrului Teodorovici la adresa independenței politicii monetare (…). Tot în această scrisoare includem și declarațiile și atacurile la adresa sistemului financiar-bancar, a companiilor private cu capital românesc sau străin și a pieței de capital”, a mai scris Cîțu.

Având în vedere acuzele deosebit de grave pe care le aduce senatorul liberal guvernanților, PSNews l-a contactat pe Florin Cîțu, pentru a explica mai pe larg motivele sesizărilor pe care dorește să le facă.

În acest moment, ministrul de Finanțe dă indicații Băncii Centrale, ceea ce este interzis, la articolul 130, de Tratatul de funcționare a Uniunii Europene, pe care România l-a semnat.

Este o încălcare gravă a Tratatului de la Lisabona, cu atât mai mult cu cât România deține azi președinția Consiliului UE, iar ministrul de Finanțe din țara noastră prezidează ECOFIN.

De aceea, a doua sesizare va fi făcută către ECOFIN, pentru ca miniștrii de finanțe ai UE să știe că Eugen Teodorovici intră cu bocancii în politica monetară și dă ordine Băncii Centrale cum să crească ori să scadă dobânzile”, a declarat Florin Cîțu, în exclusivitate pentru PSNews.

Limbaj dublu

Colegii domnului Teodorovici de la ECOFIN trebuie să știe despre atacurile la adresa investitorilor privați, străini și români, deopotrivă, pe care le face ministrul de Finanțe.

Ar fi bine să fie informați cu cine stau de vorbă, pentru că domnul Teodorovici are un limbaj dublu: una spune la Bruxelles și alta face în România”, acuză Cîțu.

Antagonizarea UE

Dar cel mai grav lucru este încălcarea Tratatului de la Lisabona și al Statului băncilor centrale, ambele semnate de România, ca o condiție pentru a fi admiși în Uniunea Europeană.

Domnul Teodorovici știe foarte bine ce face și încalcă tratatele semnate de România cu bună-știință, pentru a arăta că țara noastră nu respectă regulile și a antagoniza Uniunea Europeană.

Este o strategie de a duce România în afara UE: nimeni nu este atât de prost încât să facă aceste atacuri în mod inconștient.
Nu ai cum să nu știi că, dacă dai indicații Băncii Centrale, din poziția de ministru al Finanțelor, încalci tratatul de funcționare al Uniunii europene”, adaugă senatorul.

Consecințe extrem de grave

De acea spun că este premeditat ceea ce face.

Consecințele sunt extrem de grave: în primul rînd, putem să spunem adio zona euro.

Pe urmă, se va vedea în MCV și în reluarea discuțiilor de legare a fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Chiar dacă am semnat tratatul de aderare, este clar că cei care sunt acum la guvernare nu vor să mai respecte valorile europene și statul de drept”, apreciază Florin Câțu

Ofensivă împotriva valorilor UE

Din punctul meu de vedere, este clar că au o strategie de îndepărtare a României de Uniunea Europeană.

Asta arată că nu au niciun fel de respect, pentru nimeni și pentru nimic – să ai o atitudine de îndepărtare a țării de UE, chiar acum, când România deține președinția Consiliului Uniunii.

Pentru cine îi mai ascultă, guvernanții mai au doar o retorică pro-UE. Acțiunile sunt vădit împotrivă.

Cel mai bun exemplu sunt legile adoptate împotriva băncilor (plafonarea dobânzilor, darea în plată, interdicția de înstrăinare a creditelor neperformante), care era clar că,dăcă vor intra în vigoare, putem spune adio zonei euro.

Toate acestea trădează o ofensivă împotriva valorilor UE și a statului de membru al Uniunii.

Este trist și dramatic că aceste lucruri se întâmplă chiar acum, când deținem președinția Consiliului Uniunii europene”, a concluzionat senatorul liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *