Skip to content
Politică

Senatorul John McCain, omagiat în Vietnam

radio.foxnews.com

Locuitori ai capitalei vietnameze Hanoi şi reprezentanţi americani i-au adus luni, împreună, un omagiu senatorului american John McCain, decedat sâmbătă, un fost prizonier de război în Vietnam care a contribuit apoi la pansarea rănilor războiului.

Jerbe de flori au fost depuse pe malul Lacului Truc Bach, în apropierea unei sculpturi cu efigia omului politic american, care a murit sâmbătă la vârsta de 81 de ani, ridicată pe locul unde acesta a fost prins şi apoi încarcerat în timpul Războiului din Vietnam, informează News.ro.

Un pilot de vânătoare, John McCain a fost doborât deasupra oraşului hanoi pe 26 octombrie 1967 şi a fost capturat rănit. El a petrecut cinci ani în detenţie, unde a fost bătut şi torturat.

În deceniile care au urmat conflictului, el s-a transformat treptat într-un artizan al reconcilierii. Moartea sa este acoperită pe larg în presă şi a provocat emoţie în întreaga ţară.

Vietnamezi care au participat la război au venit să se reculeagă în faţa Ambasadei Statelor Unite la Hanoi.

Eu îl admir pentru că a promovat soluţia cea bună… să fie uniţi cu vietnamezii, pentru ca ambele ţări să poată să lase trecutul în urmă şi să se gândească  la viitor”, a declarat pentru AFP un fost combatant, Pham Minh Chuc, în vârstă de 81 de ani.

Ce păcat că ne-am confruntat unii cu alţii pe câmpul de luptă”, a scris o femeie, Nguyen Thi Bich Ngoc, în cartea de condoleanţe deschisă la ambasadă.

Dar cred că asta ne-a dat ocazia să ne înţelegem mai bine după război, iar tu eşti unul dintre cei care a contribuit cel mai mult la această legătură”.

Vicepremierul vietnamez Pham Binh Minh a subliniat că John McCain a ajutat la îngrijirea ”rănilor războiului” şi a transmis condoleanţe familiei fostului candidat în alegerile prezidenţiale americane. Aproximativ 2,5 milioane de militari nord-vietnamezi, 50.000 de americani şi trei milioane de civili au murit în război, care s-a încheiat în 1975.

Fostul pilot din cadrul Marinei americane (US Navy) a vizitat Vietnamul în mai multe rânduri, după restabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în 1995.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *