Skip to content
Politică

Senatorul John McCain, omagiat în Vietnam

radio.foxnews.com
" "

Locuitori ai capitalei vietnameze Hanoi şi reprezentanţi americani i-au adus luni, împreună, un omagiu senatorului american John McCain, decedat sâmbătă, un fost prizonier de război în Vietnam care a contribuit apoi la pansarea rănilor războiului.

Jerbe de flori au fost depuse pe malul Lacului Truc Bach, în apropierea unei sculpturi cu efigia omului politic american, care a murit sâmbătă la vârsta de 81 de ani, ridicată pe locul unde acesta a fost prins şi apoi încarcerat în timpul Războiului din Vietnam, informează News.ro.

Un pilot de vânătoare, John McCain a fost doborât deasupra oraşului hanoi pe 26 octombrie 1967 şi a fost capturat rănit. El a petrecut cinci ani în detenţie, unde a fost bătut şi torturat.

În deceniile care au urmat conflictului, el s-a transformat treptat într-un artizan al reconcilierii. Moartea sa este acoperită pe larg în presă şi a provocat emoţie în întreaga ţară.

Vietnamezi care au participat la război au venit să se reculeagă în faţa Ambasadei Statelor Unite la Hanoi.

Eu îl admir pentru că a promovat soluţia cea bună… să fie uniţi cu vietnamezii, pentru ca ambele ţări să poată să lase trecutul în urmă şi să se gândească  la viitor”, a declarat pentru AFP un fost combatant, Pham Minh Chuc, în vârstă de 81 de ani.

Ce păcat că ne-am confruntat unii cu alţii pe câmpul de luptă”, a scris o femeie, Nguyen Thi Bich Ngoc, în cartea de condoleanţe deschisă la ambasadă.

Dar cred că asta ne-a dat ocazia să ne înţelegem mai bine după război, iar tu eşti unul dintre cei care a contribuit cel mai mult la această legătură”.

Vicepremierul vietnamez Pham Binh Minh a subliniat că John McCain a ajutat la îngrijirea ”rănilor războiului” şi a transmis condoleanţe familiei fostului candidat în alegerile prezidenţiale americane. Aproximativ 2,5 milioane de militari nord-vietnamezi, 50.000 de americani şi trei milioane de civili au murit în război, care s-a încheiat în 1975.

Fostul pilot din cadrul Marinei americane (US Navy) a vizitat Vietnamul în mai multe rânduri, după restabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în 1995.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *