Skip to content
Politică Puterea Știrilor Video

Senatorul PNL Daniel Fenechiu calmează apele: Lia Savonea nu e apropiată a PSD

suceavalive.ro

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a fost cel mai recent invitat al emisiunii Puterea Știrilor, moderată de către redactorul-șef, Marinela Angheluș.

Printre temele dezbătute s-a aflat și numirea la conducerea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a Liei Savonea, plasată de diverse voci ca fiind apropiată a Partidului Social Democrat.

CSM este un organism cu o importanță majoră în buna funcționare a justiției în România, este practic garantul independenței justiției. Eu cred că este firect ca un judecător alea membru al CSM-ului să poată beneficia de drepturile și remediile pe care i le conferă pe o partea această calitate, pe de altă parte legea privind organizarea CSM.
Persoanal o cunosc pe doamna Savonea. Este un judecător extrem de respectat în breasla judecătorilor. Nu cred că este o apropiată a partidului social democrat. Eu o știu de pe vremea când era președinte la sectorul 6, am prins-o președinte la o secție a tribunalui și la Curtea de Apel. Mie tot timpul Savonea mi-a lăsat impresia unui judecător extrem de bine pregătit și carea dădea soluții extrem de bune. Acuma că, în intimitatea ei o avea simpatii social democrate, nu este treaba mea. Atâta vreme cât își face treaba, nu-i fac un proces de intenție și nici nu vreau să mă plasez în categoria celor care din capul locului dau un verdict fără să vadă ce face Savonea. Oricum, s-a spus până astăzi că Savonea conduce CSM-ul, nu? Păi dacă azi a fost aleasă, măcar am rezolvat problema. E pe față, nu? ”, a spus Daniel Fenechiu.

Plenul CSM a ales miercuri noua conducere a instituţiei, judecătoarea Lia Savonea fiind aleasă preşedinte, iar procurorul Nicolae Solomon – vicepreşedinte. Savonea este considerată omul lui Liviu Dragnea din CSM şi cea care influenţează toate deciziile instituţiei în favoarea PSD.

Anterior, ea a fost preşedinta Curţii de Apel Bucureşti. Conform unor date, judecătoarea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al fostului senator Cătălin Voicu, condamnat definitiv în două dosare penale, arată b1.ro. În luna noiembrie, judecătorul Lia Savonea a cerut CSM să supună în dezbatere efectele deciziei CCR prin care s-a constatat existenţa generat de conducerea ÎCCJ, precizând că „Secţia trebuie să dezbată în ce măsură conduita conducerii ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei„.

Urmăriți secvența video de la minutul 14.40 până la 15.50

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *