Skip to content
Politică

Senatorul PNL Iulia Scântei tranșează conflictul Tudorel Toader-Augustin Lazăr: Ministrul nu este pe perioadă nelimitată în această funcție!

Joi după-amiază, ministrul Tudorel Toader a anunțat că își va lua un concediu până marți, 26 martie, lăsând în așteptare concursul de selectare a procurorilor pentru Parchetul European.

Senatorul de Iași din partea PNL, Iulia Scântei, jurist de profesie, este de părere că gestul ministrului este unul complet neprofesional și că este inadmisibil ca acesta să lase chestiunile importante nerezolvate în minister:

”Acum, faptul că își ministrul concediu n-ar fi o problemă, dacă și-ar fi lăsat treburile rezolvate la minister. Nu cunosc ce fel de presiuni se fac asupra lui. Arată semne că nu a dat curs celor solicitate de PSD-ALDE, dar mi se părea firesc să plece în concediu după ce rezolva problema procedurii de selecție a procurorilor europeni. Și ar fi corectat, din punct de vedere legislativ, probabil prin altă OUG, Ordonanța de Urgență 8 cu privire la regulamentul Parchetului European. Așa, să plece non-șalant în concediu, e dreptul domniei sale, nu il contestă nimeni, dar nu atunci când ai o responsabilitate ministerială și ai chestiuni urgente pe ordinea de zi, nu doar la nivel național, ci la nivel de angajamente europene” a declarat Iulia Scântei pentru PSNews.

Cum priviți faptul că Augustin Lazăr și-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general, în ciuda adversității lui Tudorel Toader și a faptului că ministrul conduce comisia de evaluare a candidaților?

Toată lumea știe că un ministru este în funcție până la data publicării în Monitorul Oficial al numelui noului ministru. Domnul ministru al Justiției Tudorel Toader nu este pe perioadă nelimitată în această funcție publică. În ceea ce privește dreptul actualului procuror general de a se înscrie în această competiție pentru ocuparea funcției de Procuror General are la bază atât considerente personale cât și profesionale, nimeni nu-i poate contesta acest drept. 

În raport de procedură anterioară declanșată de evaluare și de revocare a procurorului general Lazăr, vă amintesc că procurorul a inițiat un demers în instanță prin care a contestat actul administrativ de evaluare întocmit de ministrul Justiției și procedura este în curs de soluționare. Câtă vreme o instanță din România nu s-a pronunțat cu privire la rezultatele acelui raport care a fundamentat propunerea ministrului Toader de revocare din funcție, nu văd de ce actualul procuror general nu îndeplinește condițiile din lege și profesionale și nu ar participa la concursul pentru un nou mandat.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *