Skip to content
Economie Politică

Senatorul Zamfir arată cu degetul spre conducerea BNR: Și-au acordat bonusuri din banii cu care trebuiau să atingă ținta de inflație

palo.ro

Marți a avut loc audierea la Comisia economică a Senatului a membrilor Consiliului de administrație al BNR, în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, la inițiativa și în urma insistențelor repetate ale senatorului Daniel Zamfir.

Discuțiile între reprezentanții BNR și parlamentari au fost extrem de aprinse, cu replici tăioase și remarci acide, însă, în cele din urmă, dincolo de orgolii și puncte de vedere divergente, s-a putut înfiripa și un dialog.

PSNews a luat legătura cu senatorul Daniel Zamfir, pentru o concluzie a unei zile la finalul căreia cei care ar trebui să aibă de câștigat ar trebui să fie clienții băncilor, fie că sunt persoane fizice, fie juridice.

Sunt foarte mulţumit de cum a decurs audierea şi de rezultatele audierii, precum şi de consecinţe: iată, Banca Naţională a recunoscut, în sfârşit, că a intervenit direct în stabilirea ROBOR-ului, lucru care, până acum, era lăsat aşa, în coadă de peşte”, a declarat Daniel Zamfir, în exclusivitate pentru PSNews.

De asemenea, iată, BNR recunoaşte că trebuie să trecem la alt mecanism de calcul în ceea ce priveşte ROBOR, pentru că cel care funcţionează azi, respectiv raportarea la cotaţii şi nu la tranzacţii, e unul care poate ridica semne de întrebare.

Şi semnele de întrebare nu sunt ridicate de mine, senatorul Zamfir, sau de noi, cei de la Comisia economică a Senatului: în Europa, băncile au fost recent sever sancţionate, exact pentru acest lucru, şi anume manipularea indicelui de referinţă”, a adăugat senatorul.

Or, cum Doamne-iartă-mă, numai în România nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că băncile au fost spălate şi curăţate de Consiliul Concurenţei.

Ca atare, cred că audierea a fost extrem de utilă, iată, cu rezultate. De asemenea, e important să continuăm audierile la Comisia economică, pentru că sunt multe lucruri de discutat cu acţiunea trecută şi mai ales cu ceea ce trebuie să facă Banca Naţională în continuare”, apreciază Zamfir.

Cât priveşte răspunsurile pe care le-a dat guvernatorul Isărescu, pot spune că unele dintre ele au fost extrem de surprinzătoare.

M-a surprins în mod neplăcut răspunsul domnului guvernator cu privire la faptul că a ratat în 9 din 10 ani rata inflaţiei.

Deci mandatul BNR este exact atingerea ţintei de inflaţie, or, în ultimii 10 ani, obiectivul a fost ratat de 9 ori”, adaugă senatorul.

În toţi aceşti ani, în schimb, Banca Naţională a raportat profit, adică a avut un surplus de bani. Din păcate, în loc să folosească acest surplus de bani ca să atingă ţinta de inflaţie, conducerea BNR a preferat să îşi aloce bonusuri şi bani la dispoziţia Consiliului de administraţie.

Ăsta e un lucru pe care l-a admis, l-a recunoscut domnul Guvernator şi care mie sincer nu mi-a plăcut, pentru că este profund incorect.

Nu se poate ca, în anii în care economiei româneşti îi era foarte greu, în 2009-2010, ani în care s-au tăiat salariile, ca la Banca Naţională, în loc să se folosească surplusul de bani, ca să tempereze inflaţia, să acorzi bonusuri substanţiale pentru salariaţi, deşi nu şi-au atins obiectivul, respectiv ţinta de inflaţie.

De asemenea, am fost iarăşi surprins să constat că, în timpul mandatului de prim-ministru al domnului guvernator, s-a negociat cu SOV Invest – Fondul Naţional de Investiţii, vinderea de titluri de stat în valoare de circa un miliard de dolari – absolut fabuloasă suma, la nivelul acelei perioade”, mai spune el.

I-am oferit domnului guvernator două cărţi: una dintre ele este scrisă de doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru economie, e vorba de Akerloff şi Shiller, cartea se numeşte La pescuit de fraieri – Economia manipulării şi a înşelăciunii, iar cealaltă carte pe care i-am oferit-o se numeşte România sub teroare bancară – este o carte ce cuprinde peste o sută de poveşti tragice, de drame ale oamenilor care şi-au luat credite în franci elveţieni şi care au ajuns să fie ruinaţi”, a adăugat, în încheiere, senatorul Daniel Zamfir.

 

 

 

1 comentariu la “Senatorul Zamfir arată cu degetul spre conducerea BNR: Și-au acordat bonusuri din banii cu care trebuiau să atingă ținta de inflație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *