Skip to content
Politică

Senatul a adoptat proiectul prin care transmite terenul Romexpo către CCIR

romexpo.ro

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) primeste gratuit de la stat terenul pe care se afla Complexul Expozitional Romexpo, desi Comisia Economica din Senat a respins in iunie acest proiect de lege. Pe terenul Romexpo, CCIR vrea sa dezvolte un proiect imobiliar de aproape 3 miliarde euro in parteneriat cu grupul Iulius, citează agendaconstructiilor.ro.

Proiectul de lege se afla in dezbatere la Camera Deputatilor, la comisiile de specialitate, o decizie urmand a fi luata in luna septembrie 2020.

Conform proiectului, Legea camerelor de comert din Romania nr. 335/2007 ar urma sa fie modificata si completata. „Terenurile proprietate privata a statului transmise in folosinta gratuita a Camerei Nationale pana la data intrarii in vigoare a acestei legi, care nu sunt revendicate, se transmit cu titlu gratuit in proprietatea Camerei Nationale, in vederea desfasurarii activitatii specifice cu caracter de continuitate. (…)

Guvernul Romaniei, prin Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, emite, in termen de 30 de zile de la dat intrarii in vigoare a prezentei legi, hotararea prin care se transmite cu titlu gratuit dreptul de proprietate pentru terenurile prevazute. (…) Terenurile dobandite de Camera Nationala in conditiile prezentei legi nu pot fi vandute si nu li se poate schimba destinatia stabilita timp de 30 de ani de la data dobandirii dreptului de proprietate”, se arata in proiectul de lege.

In expunerea de motive, initiatorii proiectului de lege, reprezentati de un grup de senatori PMP arata ca, potrivit HG nr. 1907 din 2004, „CCIR beneficiaza, pentru o perioada de 49 de ani, pana in anul 2053, de un drept de folosinta gratuita asupra terenurilor corespunzatoare Complexului Expozitional Romexpo constituit de constructiile aflate in proprietatea Romexpo SA si amplasate pe terenul acordat in folosinta gratuita CCIR.

In baza legislatiei actuale, CCIR nu poate valorifica dreptul sau de folosinta gratuita in vederea demararii amplelor obiective investitionale propuse. Legislatia privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii limiteaza decisiv potentialul de dezvoltare a terenului de catre CCIR in baza dreptului de folosinta”.

Pe terenul Romexpo, care a generat necesitatea modificarii si completarii Legii nr. 335/2007, CCIR si compania Iulius au in vedere o investitie de 2,87 miliarde euro in transformarea centrului expozitional intr-un complex imobiliar mixt, ce va include constructia a 20 de cladiri, cu regimuri diferite de inaltime, cu pana la 41 de etaje. Acesta ar urma sa includa cel mai mare business district din Romania, unde vor lucra peste 30.000 de persoane, 12.000 de locuri pentru parcare, facilitati pentru antreprenorii locali, muzee si o sala multifunctionala de evenimente, un nou parc si conexiuni urbane verzi, solutii de fluidizare a traficului, precum si zone de retail si petrecere a timpului. Conform documentatiilor, constructiile vor avea o suprafata totala de 1,3 milioane mp.

Terenul vizat, cu o arie de 330.000 mp, situat pe Bd. Expozitiei nr. 4 si nr. 22-30, B-dul Marasti nr. 65-67, se afla in proprietatea statului roman, dar a fost trecut in administrarea Regiei Autonome „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat” si dat in folosinta gratuita a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, pentru o perioada de 49 de ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *