Skip to content
Societate

Senatul a adoptat un proiect prin care primarii de sector şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot beneficia de informaţii din domeniul securităţii naţionale

Inquam Photos/George Calin

Senatul a adoptat, decizional, un proiect de lege care modifică art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, în sensul în care primarii de sector şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot beneficia de informaţii din domeniul securităţii naţionale. Legea merge la promulgare.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea prevederilor art. 11 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, în sensul includerii în categoria beneficiarilor de informaţii în domeniul securităţii naţionale inclusiv a primarilor de sector din municipiul Bucureşti şi a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, pentru probleme ce vizează competenţa organelor respective.

De asemenea, potrivit Expunerii de motive a proiectului de lege, este propusă înlocuirea sintagmei „conducătorilor de consilii judeţene” cu „preşedinţilor consiliilor judeţene” pentru clarificarea în mod limitativ a beneficiarilor de informaţii prevăzuţi de art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Informaţiile pentru securitatea naţională obţinute din străinătate de Serviciul de Informaţii Externe sunt exceptate de la dispoziţiile prevăzute în proiectul de lege, mai arată forma adoptată de către Senat.

Iniţiatorii sunt mai mulţi parlamentari ai PNL şi PSD şi argumentează, în expunerea de motive a propunerii legislative, că este necesară actualilzarea  legislaţiei în domeniul securităţii, deoarece aceasta a fost făcută să corespundă necesităţilor de securitate ale ţării noastre la începutul anilor ’90.

„Legislaţia din domeniul securităţii naţionale a fost concepută să corespundă necesităţilor de securitate ale României de la începutul anilor ’90. Ultima modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României a fost publicată în Monitorul Oficial 190 din 18 martie 2014. Realitatea practică a ultimilor ani arată că atât primarii de sectoare ai municipiului Bucureşti, cât şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securităţii naţionale, administrarea patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a unor fonduri importante cu implicaţii în zona de securitate naţională”, motivează iniţiatorii.

Pe 14 martie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul de luni al Senatului a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *