Skip to content
Politică

Senatul a respins introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate

Proiectul iniţiat de parlamentari USR care vizează introducerea caprei negre pe lista animalelor ce nu pot fi vânate, a fost respins de senatori în şedinţa de miercuri cu 33 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi două abţineri.

Capra neagră ar trebui să-şi redobândească statutul de specie protejată în România, tocmai pentru că avem exemple de unde lipsa acestui statut a dus la dispariţia ei, iar populaţia se află în declin. (…) Spre deosebire de restul Europei, populaţia de capre negre din România este ţinută sub control în mod natural de către prădătorii naturali, ceea ce a dus la menţinerea efectivelor în jurul cifrei de 6.000 de exemplare. Dată fiind această situaţie, specia ar trebui să fie una protejată în România, ca parte a zestrei naţionale a ţării, cu cea mai bogată biodiversitate din UE. Ea este protejată la ora actuală numai în zonele unde vânătoarea este interzisă, cum ar fi parcurile naţionale”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Senatorul USR Mihai Goţiu a reclamat în plen faptul că proiectul nu ar fi trebuit trimis la Comisia pentru agricultură, întrucât caprele negre nu au o problemă cu terenurile agricole, scrie b1.ro.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *