Skip to content
Politică

Senatul a respins legea care permitea Guvernului să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea

Senatul a respins în şedinţa de miercuri, la diferenţă de un vot, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare. Camera Deputaţilor este camera decizională în acest caz, potrivit news.ro.

Senatorii au respins proiectul de lege, fiind înregistrae 45 de voturi ”împotrivă” si 44 /„pentru”.
Proiectul de lege va merge la Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.
Proiectul respins de senatori îşi propune să emită ordonanţe (simple) în domenii care nu fac obiectul legilor organice, în perioada cuprinsă între încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020.

Domeniile în care Executivul vrea să emită ordonanţe sunt: finanţe publice, economie, energie şi mediu de afaceri, lucrări publice, dezvoltare şi administraţie, afaceri interne, transporturi, infrastructură şi comunicaţii, cultură, fonduri europene, sănătate.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 6 decembrie proiectul de lege privind abilitarea de a emite ordonanţe, în baza căruia ar urma să poată emite ordonanţe simple în domenii care nu fac obiectul legilor organice, în perioada cuprinsă între încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020.

Domeniile în care Executivul poate emite ordonanţe simple, conform proiectului de lege, sunt: finanţe publice, economie, energie şi mediu de afaceri, lucrări publice, dezvoltare şi administraţie, afaceri interne, transporturi, infrastructură şi comunicaţii, cultură, fonduri europene, sănătate.

În domeniul finanţelor publice, Guvernul a anunţat că are în vedere adoptarea unor ordonanţe care vizează: regimul insolvenţei pentru instituţiile de credit, datoria publică, Codul Fiscal, Codul de procedură fiscală, legislaţia în domeniul ajutorului de stat, cea privind plata defalcată a TVA, plata cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte, modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018.

În domeniul economiei şi energiei, Guvernul îşi propune modificarea legislaţiei privind activităţile nucleare, conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de apărare, diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria naţională de apărare; Legea privind eficienţa energetică, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, Legea concurenţei, legislaţia privind gestionarea deşeurilor radioactive.

În domeniul lucrărilor publice, Executivul îşi propune să modifice legislaţia privind performanţa energetică a clădirilor, cea referitoare la organizarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor  în anul 2021 şi a recensământului agricol în 2020;  modificarea legislaţiei privind activitatea penitenciarelor, legislaţia privind scoaterea la licitaţie  a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, legislaţia privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” – S.A, legislaţia privind parteneriatul public-privat.

În domeniul afacerilor interne, Exectivul are în vedere modificarea legislaţiei privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, cea privind regimul paşapoartelor precum şi pe cea referitoare la circulaţia pe drumurile publice.

În domeniul transporturilor, Guvernul îşi propune să modifice legislaţia privind tarifele de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale, regimul drumurilor şi transportul naval, iar în domeniul culturii modificarea unor acte în vederea protejării patrimoniului cultural mobil, arheologic şi a monumentelor istorice, dar şi pentru buna funcţionare a instituţiilor publice de cultură.

În domeniul sănătăţii, modificările ar putea viza Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi reglementările privind medicamentele şi dispozitivele medicale.

Totodată, Executivul şi propune prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *