Skip to content
Politică

Senatul adoptă o lege care protejează aleșii locali condamnați. PNL, fără reacție / EXCLUSIV

Senatul României a ales să protejeze aleșii locali condamnați la o pedeapsă cu suspendare. Demnitarii au votat miercuri un proiect de lege care prevede că primarii, președinții de Consiliu Județean, consilierii locali și consilierii județeni își pot păstra mandatul chiar și în cazul în care vor primi o pedeapsă cu suspendare.

Liderul senatorilor PNL, Ion Popa, a declarat pentru PSnews.ro ce anume i-a împiedicat pe liberali să respingă acest proiect de lege.

„Noi nu avem majoritate la Senat și prin urmare voturile noastre nu au contat. Majoritatea s-a făcut de PSD, ALDE și care mai sunt pe acolo. Poziția noastră a fost susținerea cererii președintelui (n.r. președintele a trimis spre reexaminare proiectul legislativ)”, a declarat senatorul PNL.

Proiectul legislativ a primit 82 de voturi „pentru” și 27 de voturi „împotrivă”. Probabil liberalii au fost descurajați de faptul că n-au majoritate în Senat și astfel n-au mai venit să se opună acestei decizii. PNL are aproximativ 50 de senatori, după cum reiese de pe pagina Grupului parlamentar al PNL.

„N-au fost toți (n.r. la vot), dar chiar dacă erau toți ori doi, tot nu făceam majoritate. Cei de la PSD, când au astfel de chestiuni, se mobilizează să facă majoritatea. 82 de senatori trebuie să fie. Atât timp cât nu avem majoritate nu putem nici să ne opunem, dar nu putem nici să propunem anumite legi”, a precizat Ion Popa.

De asemenea, senatorul PNL a recunoscut că acest proiect este contrar criteriilor de integritate propuse de liberali. Ion Popa anticipează că aleșii locali condamnați la o pedeapsă cu suspendare vor pierde sprijinul partidului, chiar dacă legal mai pot continua mandatul.

„La Câmpulung Mușcel un primar PNL, la al treilea mandat, a fost condamnat cu suspendare și și-a pierdut mandatul. Pentru că așa spunea legea. Sunt anumite hotărâri judecătorești care spun explici că își pierd drepturile electorale, de a alege și de a fi ales. Și în situația în care hotărârea judecătorească are această sancțiune, automat ea se aplică.

Mie nu mi se pare în regulă să fii condamnat pentru fapte de corupție, în legătură cu activitatea pe care o desfășori, fără ca această activitate să-ți fie cumva cenzurată. În timpul mandatului, dacă intervine o astfel de condamnare, fie ea și cu suspendare, eu nu cred că nu este în regulă ca să mai rămâi pe funcția respectivă. Nu mi se pare în regulă să rămâi în continuare, chiar dacă pedeapsa e cu suspendare. E o chestiune de bun simț”, a explicat Ion Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *