Skip to content
Politică

Senatul adoptă tacit vânzarea de teren agricol către străini! Comisia juridică a refuzat amendamentele adoptate în Comisia pentru agricultură

botosaneanul.ro

Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege care facilitează vânzarea de teren agricol către străini, ceea ce ar putea aduce mari pierderi pentru fermierii români în următorii ani. Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaților va avea ultimul cuvânt de spus în această problemă.

Tranzacțiile cu terenuri agricole au fost blocate la începutul anului, după apariția normelor metodologice ale Legii 175/2020, iar Senatul a propus un proiect legislativ care permite vânzarea de teren agricol către străini. Proiectul respectiv ar fi fost promovat de notari deoarece scăzuseră numărul tranzacțiilor.

Proiectul a ajuns în Comisia pentru agricultură din Senat, unde a primit amendamente din partea fermierilor români pentru a împiedica înstrăinarea terenurilor. Pentru a intra în plenul Senatului la vot, proiectul avea nevoie inclusiv de un raport din partea Comisiei juridice, condusă de senatorul Iulia Scântei, cea care a și inițiat proiectul. Comisia juridică din Senat a refuzat să dea un raport și proiectul a intrat la vot în forma inițială, primind aprobarea senatorilor.

Ionel Arion, președintele Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, a explicat, pentru PS News, că în Comisia pentru Agricultură s-au adoptat amendamente pentru a proteja fermierii români și suveranitatea statului român, însă Comisia juridică a refuzat să le accepte și nu a dat curs solicitării transmise de Comisia pentru Agricultură.

Iulia Scântei, președintele Comisiei juridice, nu a pus pe ordinea de zi adoptarea raportului comun care conținea amendamentele adoptate în Comisia pentru agricultură și care modificau proiectul în sens pozitiv, iar mai departe, proiectul a fost adoptat tacit de Senat în forma inițială.

Ionel Arion a criticat decizia Senatului și refuzul Comisiei Juridice de a adopta amendamentele, considerând că „vânzarea terenului către străini constituie un atentat la caracterul național, la unitatea și indivizibilitatea teritoriului României, la suveranitatea, independența și securitatea României ca țară, a poporului român ca națiune; consecințe nefaste ale faptei incriminate de Legea nr.51/1991 (republicată în 18.03.2014) privind securitatea națională a României”.

Ionel Arion (Foto: cnproagro.ro)

România riscă să își piardă capacitatea de a-și gestiona teritoriul dacă va vinde la liber teren către persoanele străine. Federația Pro Agro avertizează că circa 7 milioane de hectare de teren arabil, din 9,4 milioane, ar putea ajunge să fie deținut de străini dacă acest proiect de lege rămâne în forma adoptată de Senat.

Teritoriile vândute străinilor devin proprietăți private ale entităților cumpărătoare străine, teritorii posedate și folosite de acestea exclusiv, absolut și perpetuu în acord cu interesele lor și ale țărilor lor de origine. Prin vânzare, teritoriile respective ies de sub suveranitatea de stat a României, urmare a caracterului exclusivist dintre atributele proprietarului străin asupra terenurilor cumpărate (în baza conceptelor prezentate mai sus) și atributele de suveranitate ale statului român (atribute avute anterior vânzării)”, avertizează Federația Pro Agro.

Proiectul va ajunge în comisiile din Camera Deputaților, care este Cameră decizională. Fermierii din România sunt dispuși să participe la negocieri, așa cum a declarat Ionel Arion, și propun mai multe soluții pentru a evita situația în care teritoriul României ar ajunge să fie deținut de străini.

Între timp, țările dezvoltate din Vestul și Nordul Europei sunt protejate împotriva acestui fenomen pentru că au un nivel de dezvoltare economică și socială care le permite să refuze investitorii străini. Țările din Centrul și Estul Europei, precum Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia și țările baltice au adoptat măsuri de restricționare severe pentru a evita să se trezească cu tot terenul cumpărat de străini și să piardă suveranitatea.

Proiectul adoptat de Senat riscă să pună România într-o situație nefericită în următorii ani, iar fermierii din România vor fi principalii dezavantajați deoarece nu vor mai rezista pe o piață dominată de mari investitori. Fermierii care acum supraviețuiesc cu câteva hectare, vor fi convinși să vândă către străini.

Chiar dacă Constituția României spune clar, la art 3 (1), că „teritoriul României este inalienabil”, Senatul nu a ținut cont de acest lucru și a venit cu un proiect ce va lasă vânzările la liber către străini, dacă va ajunge să fie promulgat și publicat în Monitorul Oficial.

Redacția PS News a încercat să ia legătura cu doamna Iulia Scântei, senator PNL, dar până la momentul redactării acestui articol nu a răspuns solicitării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *