Skip to content
Politică

Senatul îi mai dă încă o dată cu flit lui Iohannis. Proiectul de lege controversat pe care șeful statului va fi obligat acum să îl promulge

După ce Senatul a respins solicitările DNA privind încuviințarea reținerii și arestării unor parlamentari, fapt care l-a nemulțumit pe șeful statului, acum președintele României, Klaus Iohannis, mai primește o lovitură de imagine din partea Senatului și implicit a PSD-ului, partid care controlează majoritatea parlamentară din această cameră a legislativului.

Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, cererea de reexaminare pe care preşedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifică Codul Silvic, adoptând astfel propunerea legislativă în forma trimisă spre promulgare.

Citește și: Fost ministru, acuzații grave la adresa lui Klaus Iohannis. Legătura dintre președinte și anumite grupuri de interese

În favoarea raportului comun al Comisiei pentru mediu şi al Comisiei pentru agricultură din Senat, prin care s-a recomandat plenului respingerea cererii de reexaminare şi admiterea legii în forma trimisă spre promulgare, s-au exprimat 89 de senatori, iar împotrivă au votat 39 de senatori, notează evz.ro.

Potrivit legii, Iohannis nu va avea acum încotro și va trebui să promulge legea în forma pe care a primit-o de la Senat, având în vedere că șeful statului poate trimite doar o singură dată spre reexamintare un proiect de lege.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, că modificările aduse limitează activitatea operatorilor economici.

„Considerăm că intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul legii sunt de natură să limiteze activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, având impact asupra mediului concurenţial şi, implicit, asupra economiei şi să creeze premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”, se arată în cererea de reexaminare.

Potrivit propunerii legislative, valorificarea masei lemnoase pe picior se face doar de către operatori economici atestaţi. Un operator/ grup de operatori economici poate cumpăra la licitaţie sau negociere, după caz, materiale lemnoase rezultate din produse principale sau accidentale I, sub formă de lemn rotund fasonat la drum auto, doar în cazul în care asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achiziţionat.

Actul normativ iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD prevede, totodată, că suprafaţa maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcţia, accesul şi împrejmuirea, este de maximum 250 metri pătraţi în cazul proprietăţilor forestiere mai mari de 5 hectare şi de maximum 5% din suprafaţa proprietăţii forestiere, dar nu mai mare de 200 metri pătraţi, dacă suprafaţa proprietăţii forestiere este mai mică de 5 hectare.

Accesul public în fondul forestier naţional cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepţia activităţilor sportive, de recreere şi turism, care se pot practica numai cu acordul şeful ocolului silvic, se mai arată în propunerea de lege. Totodată, actul normativ stipulează că preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior se stabileşte anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.

Reamintim că în momentul în care proiectul de lege privind noul Cod Silviu a ajuns la promulgare la Klaus Iohannis, fostul ministru al Apelor și Pădurilor, Doina Pană,  i-a trimis o scrisoare şefului statului. Pană susținea în respectiva scrisoare că Iohannis ar fi fost dezinformat inclusiv de reprezentanții unor companii cu interese în domeniu, precum Holzindustrie Schweighofer. De asemenea, fostul ministru susținea că această companie a încercat să blocheze modificările la Codul Silvic atât în faza de elaborare a acestia cât și în faza de aprobare, atunci când a ajusn în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *