Senatul Italiei aprobă o reformă constituţională controversată promovată de guvernul Meloni

Sursă foto: tida.ro
Sursă foto: tida.ro

Senatul Italiei a aprobat marţi cu 109 voturi ”pentru” şi 77 ”împotrivă” o reformă constituţională controversată promovată de guvernul condus de Giorgia Meloni, transmite dpa.

Principala prevedere nouă este că prim-ministrul va fi ales direct pentru un mandat de cinci ani, iar coaliţia care susţine candidatul câştigător va primi cel puţin 55% din locuri în ambele camere ale parlamentului, pentru a se asigura o majoritate funcţională.

Numărul de voturi întrunite în Senat nu este suficient pentru majoritatea de două treimi necesară în vederea amendamentelor constituţionale în ambele camere ale parlamentului şi nu se aşteaptă o astfel de majoritate nici în Camera Deputaţilor. Va fi aşadar necesar un referendum.

Cu toate acestea, partidele din coaliţia guvernamentală de dreapta au salutat rezultatul. Opoziţia a protestat, ridicând simbolic exemplare ale Constituţiei.

Guvernul Meloni intenţionează să combată prin reforma legii fundamentale instabilitatea politică cronică de la Roma. De la sfârşitul celui de-al doilea război mondial până acum, Italia a avut 70 de guverne.

De aceea, mulţi italieni sunt de acord că sistemul politic trebuie revizuit. Modalitatea propusă de executiv a fost însă criticată vehement de opoziţie, care se teme că Meloni ar putea prelua prerogative importante ale parlamentului şi ale preşedintelui republicii.

Lidera opoziţiei social-democrate, Elly Schlein, a susţinut că reforma va răsturna structura guvernamentală şi va concentra puterea în mâinile unei singure persoane. Opoziţia şi-a anunţat deja intenţia de a acţiona împotriva planurilor respective.

La ultimul referendum similar din Italia, în 2016, premierul de atunci, Matteo Renzi, a pierdut şi a fost nevoit să demisioneze.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: