Skip to content
Politică

Senatul respinge cererea lui Băsescu privind Codul Penal

Senatul a respins, marți, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea de reexaminare prin care președintele Traian Băsescu solicită Parlamentului menținerea articolului 276 din Codul Penal, șeful statului precizând că acesta sancționează infracțiunea de „presiuni asupra justiției” și instituie o protecție atât pentru judecător, cât și pentru organele de urmărire penală.

Potrivit acestui articol, „fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influența sau intimida, se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă”.

În cererea de reexaminare, președintele Traian Băsescu susține că introducerea acestei infracțiuni în Codul Penal a avut în vedere „asigurarea și protejarea imparțialității și libertății judecătorilor și organelor de urmărire penală în exercitarea atribuțiilor judiciare conferite de lege față de încercările de intimidare sau influențare a acestora”.

„Rațiunile care au justificat introducerea acestei infracțiuni persistă și, în consecință, abrogarea articolului ce sancționează presiunile asupra justiției, nu este oportună”, spune președintele Traian Băsescu, în documentul amintit.

În raportul Comisiei juridice a Senatului se precizează însă faptul că membrii Comisiei consideră necesară abrogarea articolului 276 având în vedere că „așa cum este formulat textul în vigoare, declarațiile oricărei persoane ar putea fi interpretate ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală, dându-se în acest fel posibilitatea pronunțării unor soluții arbitrare care să aducă atingere libertății de exprimare”.

Raportul Comisiei privind respingerea cererii de reexaminare, precum și propunerea de lege pentru abrogarea art. 276 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal au fost adoptate de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 93 de voturi pentru, zece voturi împotrivă și două abțineri.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat pe 4 februarie, iar Camera Deputaților, forul decizional în acest caz, a aprobat-o pe 18 februarie.

Cererea de reexaminare a legii a fost făcută de către președintele Traian Băsescu în 18 martie 2014, șeful statului solicitând Parlamentului respingerea legii trimisă la promulgare.

Etichete:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *