Skip to content
Justitie

Sentința pentru Nelu Iordache, amânată pentru 8 septembrie. Afaceristul are o condamnare inițială de 6 ani și 3 luni de închisoare

Inquam Photos / Liviu Florin Albei

UPDATE. 18.20

Judecătorii au decis să amâne pentru 8 septembrie pronunțarea sentinţei în dosarul 16876/3/2013 lui Nelu Iordache.

Nelu Iordache așteaptă, marți, decizia finală în dosarul fraudei cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad. În acest caz, potrivit portalului instanțelor de judecată, Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul București la o pedeapsă de 6 ani şi 3 luni închisoare.

Pe 21 decembrie 2017, instanța de fond l-a condamnat pe Iordache Nelu Iordache la 3 ani pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, 1 an pentru utilizare cu rea-credinţă a creditului societăţii în formă continuată, 3 ani şi 3 luni pentru delapidare în formă continuată, 1 an pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, 3 ani pentru înşelăciune (parte civilă Banca Comercială Română SA).

Pedepsele au fost contopite iar la pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 3 luni închisoare a fost adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, rezultând o condamnare de 6 ani şi 3 luni închisoare, din care se va scădea perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu (1 decembrie 2012 – 25 august 2014).

Pe latură civilă, instanţa a admis acţiunea formulată de BCR şi l-a obligat pe Nelu Iordache să plătească băncii suma de 11.379.218 lei cu titlu de daune materiale. De asemenea, judecătorii au dispus confiscarea sumei de 79.624.828 lei.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2013, fiind acuzat că a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de peste 31,5 milioane lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al UE.

Într-un alt caz, Iordache a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a înregistrat în contabilitatea companiei de transport aerian Blue Air achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro. Decizia nu este definitivă.

Săltat de pe aeroport într-un alt dosar de corupție: Groapa de la Ulmeni

Luna trecură, Nelu Iordache a fost ridicat de procurorii DNA de pe aeroportul Otopeni și dus la audieri, el fiind cercetat într-un nou dosar de corupție, fiind acuzat de dare de mită și trafic de influență. Potrivit surselor PS News, ar fi vorba despre dezastrul ecologic de la groapa de gunoi Ulmeni.

În acest caz, sute de români din cel mai sărac județ din țară, Călărași, au ajuns la mâna unui grup de interese coordonat de Nelu Iorache, care transportă gunoaiele produse de bucureșteni, le ard sau le îngroapă în apropierea satului Ulmeni, sub masca unor operațiuni de sortare, generând cel mai mare dezastru ecologic postdecembrist din România, totul cu sprijinul instituțiilor statului care le protejează afacerile.

Oamenii se plâng că pe o suprafață de peste 100 de hectare, sunt depozitate direct pe sol sau îngropate fără nicio protecție deșeuri menajere care generează levigat, deșeuri spitalicești, nămoluri de la stații de epurare, șlamuri petroliere și deșeuri industriale“. În septembrie 2020, ei au transmis presei un comunicat:

”Noi, cetățenii din Ulmeni, Călărași vă aducem la cunoștință că, începând cu luna septembrie a anului 2019, în zona de vest a localității Oltenița și a satului Ulmeni din județul nostru a fost amplasată o periculoasă groapă de gunoi ilegală pe terenul aparținând fostului combinat de porci, cu o suprafață de peste 100 de hectare de către societățile Utiltrailer S.A și Cassano Metal S.R.L, unde sunt depozitate direct pe sol sau îngropate fără nicio protecție deșeuri menajere care generează levigat, deșeuri spitalicești, nămoluri de la stații de epurare, șlamuri petroliere și deșeuri industriale care produc un dezastru ecologic fără precedent, o contaminare ireversibilă a zonei de sud și o poluare permanentă a fluviului Dunărea.

În prezent cantitățile cumulate din acest mixt de deșeuri depozitate direct pe sol sau îngropate fără cea mai mică protecție depășesc cantitatea de 150.000 de tone iar cantitățile zilnice care sosesc la această locație depășesc 1.500 tone/zi.
Făcând o statistică a tuturor gropilor de gunoi ilegale care mai există în număr foarte mic în Europa a ieșit în evidență că groapa de gunoi Oltenița-Călărași este cel mai mare amplasament clandestin de acest gen din Europa iar poziționarea acestuia în apropierea fluviului Dunărea duce la o contaminare transfrontalieră ireversibilă.
Deșeurile care ajung în Oltenița-Călărași la Utiltrailer SA și Cassano Metal S.r.l. provin în principal din municipiul București (Sectorul 2 – 500 tone/zi, Sectorul 3 – 450 tone/zi, Sectorul 5 -300 t/zi), Municipiul Giurgiu – 100 tone/zi, Ilfov și Voluntari 200 tone/zi prin platformele ilegale de transfer a deșeurilor amplasate în strada Gherghiței nr. 23 C, Sector 2 operată de Supercom S.A, în strada Doctor Constantin Istrati nr. 52-54, Sector 5, operată de Salubritate Fapte 5 S.A. și Drumul Lunca Visagului nr. 42-60 din Sectorul 3, operată de SD3 – SALUBRITATE SI DESZAPEZIRE S3 S.R.L. și în sat Tunari, comuna Tunari, jud. Ilfov, operată de Cassano Metal S.R.L.

Pe lângă aceste platforme ilegale de deșeuri, groapa de gunoi Oltenița-Călărași este alimentată și de alți agenți economici producători de deșeuri spitalicești, șlamuri petroliere, deșeuri industriale care sunt transportate ilegal de acești agenți economici și sunt îngropate direct în sol, contaminând în mod ireversibil solul, apa și fluviul Dunărea.
Dezastrul fără precedent care a fost instalat lângă localitatea Oltenița și în apropiere de satul nostru Ulmeni începând cu luna septembrie 2019 a contaminat atât solul, pânza freatică, apa cât și aerul care a devenit irespirabil, cauzând un număr mare de îmbolnăviri în rândul populației.

Societățile Utiltrailer S.A și Cassano Metal S.R.L aduc deșeuri din București, Ilfov, orașul Voluntari și din orașul Giurgiu sub pretextul sortării și reciclării, acestea fiind de fapt îngropate direct în sol, în vecinătatea satului nostru, așa cum arată fotografiile făcute recent la fața locului. Cantitățile de deșeuri municipale în amestec cu deșeurile provenite de la locurile de carantină Covid și cu deșeuri medicale purtătoare de substanțe toxice sosite lângă satul nostru sunt impresionante, și depășesc în mod constant 1.500 de tone pe zi.

Toată această afacere este condusă din umbră de Nelu Iordache, având ca paravan asociații din Utiltrailer SA si Cassano Metal S.R.L, respectiv Păun Benonie Victoraș și Păun George Mircea aflați în strânsă legătură cu Steluța Boitan, director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Călărași și Maria Păun, șef serviciu reglementări, care au eliberat ilegal autorizațiile de sortare pentru Utiltrailer S.A, folosite ca paravan pentru îngroparea deșeurilor. Tot lângă satul nostru sunt depozitate deșeurile din nămoluri care provin de la stația de epurare Glina, provocând un miros insuportabil în toată zona.

Patronii acestei afaceri care dăunează atât de mult sănătății oamenilor și poluează în mod ireversibil mediul înconjurător sunt de fapt un grup de politicieni extrem de cunoscuți din București și Voluntari care influențează dirijarea deșeurilor din București, prin primăriile sectoarelor 2,3 și 5 și din Voluntari către Oltenița-Călărași și îngroparea acestora în vecinătatea satului nostru, creând un dezastru fără precedent și contribuind la menținerea celei mai mari gropi ilegale de gunoi din Europa, groapa de gunoi Oltenița-Călărași.

Tot acest grup de politicieni extrem de cunoscuți din București și Voluntari, care patronează această afacere alături de Nelu Iordache, au o influență directă la stația de epurare Glina de unde prin trafic de influență dirijează nămolurile către groapa ilegală de gunoi Oltenița-Călărași, prețurile plătite la această groapă fiind exorbitante.
Grupul de politicieni extrem de cunoscuți din București și Voluntari, alături de Nelu Ioradache, au determinat-o pe Gabriela Dorojan, fosta șefă a Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov, aflată de mai mulți ani sub protecția lor, să elibereze cu încălcarea legii autorizații de mediu pentru platformele de deșeuri din Tunari-Ilfov pentru a facilita transportul acestora la cea mai mare groapă ilegală de deșeuri din Europa, groapa de gunoi Oltenița-Călărași, patronată în ascuns de acești politicieni.
Pentru a dezvolta această afacere ilegală la un nivel incredibil pentru anii 2020 în care șiruri kilometrice de tiruri transportă deșeurile din București spre Călărași, politicienii extrem de cunoscuți au influențat deciziile Consiliului General al Municipiului București cât și pe primarii sectoarelor 2, 3 și 5 cu care sunt în relații extrem de apropiate, pentru a favoriza exodul deșeurilor din București la cea mai mare groapă ilegală de gunoi din Europa, groapa de gunoi Oltenița-Călărași pe care o patronează din umbră.

Studiile făcute de societăți specializate în analize de mediu și impactul poluării asupra sănătății publice atât la groapa de gunoi Oltenița-Călărași cât și în vecinătatea satului nostru au demonstrat o situație alarmantă, cu depășiri dezastruoase la substanțe periculoase precum stibiu, bariu, cadmiu, cobalt, mercur, plumb care pun viața oamenilor în pericol și duc la îmbolnăviri grave în rândul comunității noastre, cauzând boli cronice digestive, respiratorii și de altă natură.
Este incredibil cum într-o țară care aparține Comunității Europene care a investit anul acesta peste 1.000 de miliarde de euro în proiecte privind protecția mediului și a sănătății populației, cum este România se mai pot întâmpla astfel de lucruri ilegale, gestionate de politicieni care declară că muncesc și își desfășoară activitatea în folosul cetățeanului, având de fapt o activitate care sabotează lucrul cel mai de preț al oamenilor, sănătatea și viața acestora.

Proiectele Comunității Europene privind alocarea finanțărilor pentru România pe segmentul de mediu sunt sabotate de această iresponsabilitate a grupului de politicieni și de meschinătatea oamenilor de afaceri care patronează cea mai mare groapă de gunoi ilegală din Europa, groapa de gunoi Oltenița-Călărași.

Solicităm pe această cale Primarului General al Bucureștiului Gabriela Firea să ia toate măsurile pentru stoparea exodului de gunoaie din București spre Călărași, aceasta având obligația legală derivată din competențele Primăriei Municipiului București și obligația morală privind pericolul generat de deșeurile Bucureștiului asupra comunităților locale din Județul Călărași.

Solicităm pe această cale ministrului de Interne, dl. Marcel Vela, să ia toate măsurile pentru stoparea acestor fapte antisociale extreme existente doar întâmplător și foarte rar în țările lumii a treia, cât și Ministrului Mediului, dl. Costel Alexe, pentru a stopa poluarea și contaminarea satului nostru, a comunității noastre și a zonei din sudul Călărașului, de cea mai mare groapă ilegală de gunoi din Europa, groapa de gunoi Călărași-Oltenița“.

2 comentarii la “Sentința pentru Nelu Iordache, amânată pentru 8 septembrie. Afaceristul are o condamnare inițială de 6 ani și 3 luni de închisoare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *