Separatiștii de la Tiraspol cer ca referendumul pro-UE al Rep. Moldova să fie organizat și în Transnistria

Sursa foto: Inquam Photos

Tiraspolul cere organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldovei la Uniunea Europeană şi pe teritoriul regiunii separatiste proruse, care nu este administrat de Chişinău, „pentru a obţine opinia reală a tuturor transnistrenilor”, potrivit unui comunicat transmis vineri de aşa-zisul „minister de externe” al Transnistriei.

„Am aşteptat cu răbdare şi am analizat cu atenţie procesele de pregătire pentru aceste plebiscit, sperând că vocea cetăţenilor care locuiesc în Transnistria va fi de asemenea importantă. (…) Totuşi, după cum vedem, Moldova în toţi aceşti ani acţionează într-un mod standard. (…) Pe parcursul anului trecut, partea moldovenească nu a făcut nici un efort pentru a iniţia un dialog pe tema referendumului. Este evident că Chişinăul nu are nevoie de cetăţenii noştri, nu este interesată de părerea lor”, se spune în comunicatul citat de NewsMaker, informează News.ro.

Potrivit Tiraspolului, Chişinăul a „ignorat poziţia poporului transnistrean, fără măcar a încerca să propună deschiderea secţiilor de votare pe teritoriul Transnistriei”.

„Pentru a obţine opinia reală a tuturor transnistrenilor considerăm că este foarte posibil de a organiza referendumul privind atitudinea faţă de Uniunea Europeană pe teritoriul nostru”, a comunicat aşa-zisul „minister de externe” de la Tiraspol, care susţine că ar fi posibilă desfăşurarea unei astfel de consultări populare pe baza unor „acorduri între părţi, cu participarea observatorilor, inclusiv internaţionali, şi cu dorinţa comunităţii mondiale de a ţine cont de opinia populaţiei din Transnistria”.

În Republica Moldova vor avea loc la 20 octombrie alegeri prezidenţiale concomitent cu un referendum constituţional privind aderarea ţării la Uniunea Europeană.

Autorităţile vor deschide 30 de secţii de votare pentru locuitorii din regiunea transnistreană care deţin acte de identitate emise de Republica Moldova şi care au drept de vot. Secţiile vor fi deschise în 21 de localităţi din perimetrul Zonei de Securitate, precum şi în municipiul Chişinău.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: