Skip to content
Externe

Separatiştii ucraineni proruşi revendică cuceriri teritoariale importante în Donbas

youtube

Separatişti ucraineni proruşi din Donbas anunţă joi că deţin controlul asupra aproape întregii regiuni ucrainene Lugansk şi a peste jumătate din regiunea Doneţk, în contextul în care Rusia a făcut din cucerirea acestor regiuni din estul Ucrainei prioritatea sa în război, revendicări care nu au putut fi verificate din surse independente, relatează AFP.

”La 31 martie 2022, peste 90% din teritoriul «republicii populare (de la) Lugansk» a fost eliberat”, anunţă joi pe canalul Telegram ”diplomaţia” separatistă.

Rusia a recunoscut independenţa celor două ”republici” înante de a invada Ucraina.

Denis Puşilin, liderul separatist de la Doneţk, dădea asigurări miercuri că ”aproximativ 50-60%” din teritoriul regiunii ucrainene se află sub controlul Rusiei.

Înaintea lansării invaziei ruse, la 24 februarie, separatiştii ucraineni proruşi, aflaţi în război cu forţe ucrainene din 2014, deţineau controlul a aproximativ o treime în fiecare dintre cele două regiuni ucrainene – şi anume asupra a 8.900 dintre cei 26.500 de kilometri pătraţi ai regiunii ucrainene Doneţk şi asupra a 8.400 dintre cei 26.700 de kilometri pătraţi ai regiunii ucranene Lugansk.

Principalul oraş din regiunea Doneţk – Mariupolul – nu se află sub controlul forţelor ruse şi este asediat brutal de săptămâni de zile.

Liderul Republicii ruse Cecenia, în Caucaz, Ramzan Kadîrov, care a trimis mii de oameni să lupte la Mariupool, dădea asigurări că 90-95% din acest oraş portuar strategic se află sub controlul Rusiei.

Potrivit lui Kadîrov, ultimii apărători ucraineni s-au retras în uzina metalurgică Azovstal, situată în estul Mariupolului.

Un armistiţiu urmează să intre în vigoare joi, la Mariupol, în partea rusă, în vederea evacuării a zeci de mii de persoane care trăiesc în condiţii umanitare catastrofale.

Rusia a anunţat că-şi va concentra efortul militar asupra Donbasului, dă asigurări că şi-a îneplinit obiectivele în restul Ucrainei şi spune că vrea să dea un semn de bună-credinţă, în urma negocierilor ruso-ucrainene de săptămâna aceasta de la Istanbul printr-o reducere a atacurilor către Kiev şi Cernihiv.

Aceste asigurări ridică dubii în Ucraina şi Occident, care subliniază că Moscova a fost nevoită să-şi revuzuiască obiectivele din cauza rezistenţei ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *