Skip to content
Politică

Șerban Nicolae, caustic privind raportul GRECO: Mă gândesc cu groază! EXCLUSIV

psnews.ro

Senatorul PSD Șerban Nicolae – membru în Comisia juridică a camerei legislative superioare – a oferit miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a reacționat caustic la mustrările conținute în cel mai recent raport GRECO vizând situația justiției din România.

CITIȚI ȘI: Avertisment de la Strasbourg: un organism anti-corupție nu vrea secția specială pentru procurori

Deși inițial nu a vrut să comenteze prea mult (motivând că nu apucase să citească raportul efectiv al GRECO, ci doar știri despre fragmente din el), liderul grupului PSD din Senat a denunțat confuzia din documentul Grupului de State împotriva Corupţiei în ceea ce privește legile justiției și modificările aduse Codului Penal.

„Singurul lucru pe care-l observ este această obsesie de a amesteca legislația privind justiția cu legislația penală – un lucru pe care nu pot să-l înțeleg. Vorbim de proiecte de lege care au fost deja trecute de Parlament și se află la azimutul Curții Constituționale (cum este situația cu legile justiției) și de INTENȚII de modificare a legislației penale, care nu sunt nici măcar concretizate într-un proiect înregistrat. Și atunci mi se pare cel puțin bizar (ca să nu spun: «de rea-intenție») să se comenteze niște idei. Lupta împotriva corupției de la GRECO bănuiesc că nu este și lupta împotriva dreptului la opinie, a punctat ironic Șerban Nicolae.

Mai mult: Nicolae i-a taxat pe cei de la GRECO, susținând că aceștia nu înțeleg prea bine realitățile din România. Totodată, parlamentarul de București a sugerat reaua-credință a organismului de la Strasbourg.

„Față de această bizarerie, îmi exprim îngrijorarea cu privire la capacitatea GRECO de a înțelege în realitate ceea ce se întâmplă în România și îndoiala cu privire la buna lor credință, văzând insistența cu care amestecă legislația privind justiția (modificată de mai multe ori fără niciun fel de dezbatere parlamentară) cu legislația penală (modificată de foarte multe ori fără dezbatere parlamentară și cu foarte multe vicii de constituționalitate) și cu schimbarea doamnei Kovesi, care oricum se va produce în mod natural, cel mai târziu anul viitor – când îi expiră ultimul mandat. În condițiile astea, pe logica asta, mă gândesc cu groază că, practic, o să închidem lupta anticorupție! a continuat PSD-istul, în aceeași notă sarcastică.

În acest punct, i-am solicitat lui Șerban Nicolae un punct de vedere cu privire la trimiterea în judecată disciplinară a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Inspecția Judiciară acuzând-o pe șefa Direcției Naționale Anticorupție de încălcarea mai multor prevederi legale când aceasta și-a trimis consiliera (Dana Tițian) în control la DNA Suceava și DNA Iași, deși Tițian s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate.

DETALII AICI: Inspecţia Judiciară cere sancționarea șefei DNA

La rândul lui, social-democratul a opinat că o astfel de acțiune a DNA nu ar fi fost posibilă înainte de desecretizarea protocoalelor dintre SRI și PICCJ ori de apariția în spațiul public a unor dezvăluiri cu privire la diverse practici neortodoxe ale unor procurori anticorupție.

„Eu cred că demersul Inspecției Judiciare îmi spune două lucruri. O dată: faptul că există mecanisme procedurale prin care Consiliul Superior al Magistraturii – prin secțiile sale – poate să-și îndeplinească rolul de garant al independenței justiției și de corector al unor abateri de la deontologie fără niciun fel de intervenție a politicului. Asta pe de o parte.

Și doi: îmi spune că, până când nu au început să se distrugă niște conexiuni foarte dubioase între servicii și structuri ale Ministerului Public, până n-au început să apară niște dezvăluiri spectaculoase legate de practicile DNA și așa mai departe, aceste lucruri nu s-au întâmplat – în sensul că nu se puteau face asemenea acte de cercetare disciplinară”, a detaliat Nicolae.

Întrebat la ce verdict se așteaptă din partea Secției pentru procurori a CSM, Șerban Nicolae a amintit că aceeași secție s-a exprimat laudativ la adresa șefei DNA, făcând scut în jurul acesteia și avizând negativ propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de revocare a Laurei Kovesi de la conducerea parchetului din Știrbei Vodă.

„Păi, tocmai au lăudat-o! N-am niciun fel de speranțe foarte mari, dar e clar că mecanismele procedurale erau prevăzute, legislația era bună; doar că până acum nu a fost aplicată, dintr-o cauză pe care nu o pot traduce decât prin existența acelor protocoale secrete”, a încheiat senatorul jurist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *