Skip to content
Politică

Șerban Nicolae descâlcește ițele cazului Manda-Dumbravă. Vrea să meargă la CSM EXCLUSIV

agerpres.ro

Senatorul Șerban Nicolae (liderul grupului PSD din Senat) a acordat miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro despre detaliile legale ale cazului Claudiu Manda-Dumitru Dumbravă.

Amintim că tot miercuri seară deputatul PNL Cezar Preda a cerut demisia senatorului PSD Claudiu Manda din fruntea Comisiei parlamentare de control al SRI, acuzându-l că a mințit în legătură cu autorii inițiativei privind desecretizarea audierii generalului Dumitru Dumbravă.

DETALII AICI: UPDATE Orban îl susține / Rupere de nori în Comisia SRI: Cezar Preda cere DEMISIA lui Manda. Ce spune legea EXCLUSIV

În acest context, am luat legătura cu Șerban Nicolae, pentru a vedea atât cum se raportează la acest scandal din postura de lider de grup, cât și ce ne poate spune despre subtilitățile legale ale cazului. Nicolae a început prin a îi ataca pe membrii opoziției, susținând că aceștia „până acum au ținut totul sub un capac de oală”.

„Din punctul meu de vedere, este clar că ceea ce face Claudiu Manda îi cam înspăimântă pe cei care până acum au ținut totul sub un capac de oală, în așa fel încât să nu apară nimic din ceea ce descoperim, din păcate, ca fiind foarte grav: protocoalele secrete, echipele mixte, câmpul tactic șamd. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, nu uitați că s-a încercat inclusiv blocarea prin Curtea Constituțională a acelor prevederi propuse de Claudiu Manda și care au fost acceptate de plenul celor două camere în privința regulamentului Comisiei de control al activității Serviciului Român de Informații. Și atunci nu fac decât să constat că există o oarecare disperare a celor care vor menținerea unui sistem securist, a unui stat paralel, a unui stat care are alte reguli decât cele democratice, alte legi decât cele publice, și pun totul pe un asemenea raționament. De altfel, eu sunt la curent cu ceea ce face Claudiu Manda la această comisie (pentru că este totuși o activitate parlamentară), dar asta nu înseamnă că pe noi ne sperie țipetele ușor isterizate ale celor care ar vrea să nu se afle nimic”, a tunat șeful senatorilor social-democrați.

Mai mult: Șerban Nicolae a anunțat că vrea să sesizeze CSM în legătură cu afirmațiile generalului SRI Dumitru Dumbravă în legătură cu relația pe care acesta a susținut că a avut-o / o are cu diverse parchete și instanțe.

„Cred că vom merge mai departe: având în vedere acele afirmații făcute de generalul Dumbravă, potrivit cărora mergea la instanțe și parchete la solicitarea acestora, ca să le dea consultații juridice sau ca să le explice anumite chestiuni, aș vrea să solicit Consiliului Superior al Magistraturii să ne comunice cine au fost judecătorii și procurorii care au cerut consultații șefului Direcției Juridice de la acea vreme a SRI, care este baza legală a unor asemenea consultații și unde se regăsesc ele în procedura penală sau civilă (după caz), astfel încât să ne dăm seama dacă este vorba de o procedură legală sau de o imixtiune în actul de justiție”, a arătat PSD-istul.

La fel ca pe Cezar Preda, l-am confruntat pe Șerban Nicolae cu articolul 24, alineatul 10 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, care prevede că „declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizată de persoanele sau autorităţile publice competente sa aprobe clasificarea si nivelul de secretizare a informaţiilor respective”. Mai exact: l-am întrebat pe senatorul jurist dacă această lege îi permite lui Claudiu Manda să facă apel la SRI pentru declasificarea stenogramelor, în condițiile în care clasificarea lor este realizată chiar de către comisia parlamentară.

La rândul lui, Șerban Nicolae a scos la iveală nuanțele juridice ale acestui caz: „Nu mi-e foarte clar, pentru că nu am studiat o asemenea chestiune. Din punctul meu de vedere, a fost nefirească clasificarea activităților desfășurate de această comisie în ansamblul lor – ceea ce făcea practic inutil sau chiar ridicol controlul asupra activității SRI, pentru că, dacă această comisie nu poate să transmită public că Serviciul Român de Informații își desfășoară activitatea în condiții ilegale, că nu există practic niciun fel de control civil, ci tot în interiorul unor proceduri ultrasecretizate, atunci mai bine nu facem niciun fel de comisie! Nu uitați faptul că a existat acea suspiciune că în trecut SRI a ales ce anume informații să transmită acestei comisii, iar comisia nu avea niciun mijloc la dispoziție pentru a depăși ceea ce Serviciul Român de Informații aprecia ca fiind necesar pentru a fi transmis Parlamentului. În aceste condiții, e clar că multe lucruri au rămas în stadiul de anomalii bine oculate și că în realitate controlul asupra activității Serviciului Român de Informații a fost o mascaradă. Nu cred că cei de la Serviciul Român de Informații au interesul să mențină un asemenea sistem, nu cred că Serviciul Român de Informații își dorește să mențină o anumită suspiciune publică în legătură cu corectitudinea și legalitatea activităților sale, cu atât mai mult cu cât eu am prezumția fără niciun fel de rezerve că SRI cel puțin acum își desfășoară activitatea în limitele sale constituționale și legale”.

„Ce anume a fost secretizat, cine a secretizat și cum e foarte clar să-mi dau seama, pentru că – spre exemplu – dacă Serviciul Român de Informații a transmis documente comisiei și până acum, SRI le-a secretizat. În legătură cu audierile, nu mi-e foarte clar cine le secretiza. E foarte posibil ca, din rațiuni tehnice, să se fi folosit Serviciul Român de Informații la transcrieri – în sensul că se făceau audieri, ele se înregistrau în sala comisiei, dar transcrierea lor din format audio în format scris (pentru că de fapt stenogramele nu sunt niște fișiere audio, ci transcrierile lor) e foarte posibil să fi fost realizată la Serviciul Român de Informații cu specialiștii de la SRI, iar ele să fi fost transmise înapoi Comisiei de control, ca orice document secretizat de către Serviciul Român de Informații. Și atunci de-aia e posibil ca să fie nevoie de o solicitare către SRI, în vederea desecretizării, chiar dacă dezbaterile au avut loc în Parlament și s-au desfășurat pe formatul vechi. Chiar și atunci erau secretizate potrivit regulamentului de atunci al comisiei – inclusiv audierile”, a încheiat liderul senatorilor social-democrați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *