Skip to content
Politică

Șerban Nicolae, ieșire furtunoasă: Să interzici grațierea pe o asemenea formulă, înseamnă o idioțenie

adevarul.ro

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae critică cele două teme anunțate de  Klaus Iohannis  pentru referendumul pe justiție, din ziua alegerilor europarlamentare. Social-democratul a declarat, joi, pentru PSNews.ro că este ”o idioțenie” interzicerea aministiei și grațierii, deoarece acest lucru nu ar trebui decis de către popor, din punct de vedere legislativ.

De altfel, în ceea ce privește a doua temă propusă de șeful statului, Șerban Nicolae este de părere că  este ”aberantă” deoarece ar duce la revizuirea Constituției.

”E clar că tot ceea ce spune el nu are legătură cu preocupările reale ale societății sau cel puțin cu ceea ce pretinde el că ar fi preocupările societății. Deoarece recent a ieșit și a spus că principalele probleme ale societății sunt cele legate de spitale, de infrastructură rutieră, de sistemul de învățământ. Acum vine și spune că de fapt populația are o mare dilemă și sunt părerile împărțite dacă să se dea sau să nu se dea aminstie și grațiere pentru fapte de corupție. În plus, aministia se dă prin lege, grațierea poate să fie și individual acordată de președinte pentru situații sociale, pentru motive umanitare. Să interzici grațierea pe o asemenea formulă, înseamnă o idioțenie, ca și cum îi refuzi unui om un motiv umanitar. Dar trecând peste detalii de genul ăsta, avem în Constituție un text care spune că inițiativa cetățenească nu poate fi făcută  în materie de amnistie și grațiere. Deci, practic un referendum consultativ pe o asemenea temă, n-ar avea nicio noimă, în condițiile în care nu populația este cea care se pronunță pe aministie și grațiere. Nu fac obiectul opiniei populație, în materie legislativă. Deci chiar dacă populația ar fi de acord cu interzicerea, Constituția spune că nu populația este cea care se pronunță în privința asta.

Cu privire la cea de a doua temă,  este și mai aberantă. Interzicerea OUG, indiferente de domeniul pe care l-ar reglementa ar însemna să modificăm Constituția, ori a fost și CCR și rezultă și din spiritul Constituției, nu se fac referendumuri, pe teme care ar impune modificarea Constituției. Pentru că modificarea Constituției este ea însăși temă de referendum dacă parcurge toate etapele procedurale. Deci n-ar avea noimă să facem referendum pe o chestiune care ar duce la modificarea Constituției, care după aia să mai faci un referendum de revizuire a Constituției. Asta e valabil și de referendumul făcut de  Băsescu  cu Parlamentul Unicameral și în condițiile astea e deja închisă toată discuția” a spus senatorul.

De altfel, Șerban Nicolae a criticat și afirmația președintelui referitoare la sesizarea ordonanțelor de urgență de către CSM la CCR.

”Cât privește altă aberație, aia cu dreptul CSM și al Înaltei Curți de a sesiza CCR pe OUG mi se pare că de fapt arată gândirea milițienească a lui Iohannis. Pentru el justiție înseamnă doar procurori și judecători, mai ales procurori, pentru că singurele instituții care îl interesează sunt cele din domeniul justiției, pe care fie încearcă să le servească cu slugărnicie, fie încearcă să și le apropie ca prieten, din postura de președinte al României. Ce noimă să aibă să dai dreptul CSM și ICCJ  să atace la CCR ordonanțele de urgență, câtă vreme asta ar însemna pe de o parte, modificarea Constituției, iar pe de altă parte, ar pune Înalta Curte și CSM pe picior de egalitate cu autoritățile elective, n-are niciun fel de noimă, dar în fine”, a mai spus acesta.

Chestionat dacă referendumul va avea un procent favorabil, încât să fie validat, odata cu temele propuse de Klaus Iohannis, Șerban Nicolae a negat și a condamnat și discursul lui  Klaus Iohannis din cadrul ședinței solemne din Parlament, la împlinirea a 15 ani de la aderarea NATO.

”Nu cred. Din punctul meu de vedere este un referendum făcut în scop exclusiv electoral, pe teme ultrapolitizate de tip securist, pentru că doar pe securiști îi interesează temele astea și e făcut din disperarea rezultată de situația reală  a încrederii populației în partidele politice. Dacă ar fi fost reale toate teoriile cu jumătate de gură, cum că PSD-ul ar fi în scădere, cum că forțele de opoziție ar fi din ce în ce mai iubite de popor, n-ar trebui să manifeste o atâta disperare și n-ar trebui să se expună atât de mult ridicolului, din tot felul de aberații, în apropierea alegerilor. Faptul că referendumul se ține în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, este cea mai bună dovadă, că disperarea îl împinge pe Iohannis să execute ordinele privite și să politizeze această temă. Dacă se face referendum în aceeași cu europarlamentarele, pe cine ar mai interesa partea de PE, ce teme care privesc funcțiunea PE și atribuțiile PE, mai pot face față unei discuții când sunt la îndemână niște subiecte atât de populiste și atât de savuroase în spațiul public, cum sunt cele spuse de Iohannis. A mers atât de departe încât practic a batjocorit și o ședință solemnă. A fost penibil să-l văd pe domnul Iohannis rostind un  discurs la o ședință solemnă consacrată unei aniversări cu care într-adevăr, nu a avut niciun fel de legătură, meritul intrării României în NATO și aderării României la NATO îi aparține lui Ion Iliescu, îi aparține lui Adrian Năstase, îi aparține lui Ioan Mircea Pașcu, dar în niciun caz lui Iohannis și să văd că face glume, că râde singur, în aplauzele celor de la PNL , mi s-a părut de toată jena. E și moitv pentru care la final, singurii care l-au aplaudat au fost o parte din PNL-iști. USR-iștii, PMP-iștii s-au abținut cu jenă”, a completat Șerban Nicolae.

Reacția senatorului PSD vine ca urmare a anunțului făcut, joi, de președintele României, despre temele pentru referendumul din 26 mai.

”Azi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele doua subiecte ce vor fi supuse in cadrul referendumului din 26 mai impreuna cu alegerile europarlamentare. Prima: interzicerea amnistiei si gratierii pt infractiuni de coruptie. A doua: interzicerea de catre Guvern a OUG privind fapte de coruptie. Aceste doua teme vor fi supuse consultarii publice (…) Societatea trăieşte cu teamă când e anunţată şedinţă de Guvern, a cărui ordinea de zi reală nu se cunoaşte. OUG pot fi atacate la CCR numai de către Avocatul Poporului. E momentul ca cetăţenii să decidă dacă nu şi alte autorităţi trebuie să aibă dreptul de a sesiza Curtea pentru a stopa aceste ordonanţe. Dacă CSM ar fi avut posibilitatea să sesizeze CCR nu am fi ajuns în situaţia în care suntem acum. Au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuşi să rişte stabilitatea şi chiar viitorul României numai pentru a îşi albi dosarele„, a afirmat şefu statului. Detalii AICI.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *