Skip to content
Politică

Șerban Nicolae, indignat de „propaganda stupidă” privind SIPA. Mesaj dur pentru șefa ICCJ EXCLUSIV

adevarul.ro

Senatorul PSD Șerban Nicolae – președintele Comisiei SIPA din Parlament – a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a ținut să lămurească un amănunt ce a creat o oarecare controversă în mass media.

Este vorba despre neincluderea Rodicăi Stănoiu în categoria foștilor miniștri ai Justiției invitați la audierile Comisiei SIPA. Amintim că Rodica Stănoiu a deținut portofoliul în guvernul Adrian Năstase, în perioada decembrie 2000 – martie 2004. Judecătorul Cristi Vasilică Danileț (fost membru CSM) a vorbit la finele lunii mai despre un raport din 2005, care ar fi arăta că 80% dintre informațiile din arhiva SIPA ar fi mers direct la Stănoiu.

" "

În acest context, Șerban Nicolae a precizat joi pentru PSnews.ro că încă de la înființare comisia pe care o conduce și-a propus să îi audieze pe miniștrii de pe vremea transformării SIPA în DGPA, respectiv din perioada de după desființarea DGPA.

„Ar fi bine ca propaganda asta stupidă să fie ceva mai inteligentă. Nu s-a pus problema ca doamna Stănoiu să nu fie invitată, ci ne-am făcut o ordine de priorități. E foarte simplu: dacă citește cineva hotărârea de înființare a acestei comisii și obiectivele comisiei, o să vadă că e vorba în principal de circumstanțele desființării DGPA. Noi am considerat că este firesc să-i invităm pe miniștrii Justiției din perioada 2004-2008: când SIPA s-a desființat și s-a înființat DGPA, apoi când s-a desființat DGPA – în 2006 -, plus perioada următoare (respectiv mandatele lui Chiuariu și Predoiu). Asta nu înseamnă că nu ar putea să fie invitată și doamna ministru Stănoiu, și predecesorii ei. Speculația este una rudimentară sau stupidă”, a punctat Nicolae.

În acest punct, PSD-istul le-a dat peste nas PNL-iștilor din comisia pe care o conduce, care au insistat să nu fie audiați nici foștii șefi ai SRI George Maior și Florian Coldea, nici fostul procuror general Laura Codruța Kovesi.

„Singurele persoane pentru care se solicită insistent să nu care cumva să fie deranjate sunt foști sau actuali șefi ai Serviciului Român de Informații, foști sau actuali procurori generali, la insistențele grupului PNL. Eu am spus – și majoritatea comisiei e de aceeași părere – că mai degrabă invităm persoane care nu au nimic de spus și aflăm că nu cunosc niciun fel de date relevante, decât să ajungem în situația să ocolim pe cineva. Dar cei de la PNL doresc să transmită șefilor – foști sau actuali – de la SRI și de la Parchetul General faptul că ei i-au apărat cu piepturile dezgolite”, a afirmat Șerban Nicolae.

CITIȚI ȘI: Greu la deal cu legile justiției! Șefa ICCJ îi dă șah lui Tudorel Toader

Celălalt subiect discutat cu parlamentarul jurist s-a referit la ieșirea de joi a președintelui ICCJ, Cristina Tarcea, care le-a solicitat lui Călin Popescu-Tăriceanu și lui Liviu Dragnea (președinții celor două camere legislative) retrimiterea proiectelor de legi ale justiției la ministerul de resort. Concret: Șerban Nicolae i-a transmis Cristinei Tarcea „să-și vadă de treabă” și să țină cont de separația puterilor în stat.

Eu sunt convins că e un demers de bună-credință. Totuși avem niște limite constituționale. Independența autorităților și interdependența lor funcționează în ambele sensuri. Aș prefera ca reprezentanții de seamă ai autorității judecătorești să nu considere că independența funcționează doar în ceea ce îi privește. Bine ar fi ca fiecare să-și vadă de treabă și să lase autoritățile să-și desfășoare atribuțiile așa cum prevede Constituția. Nu e cazul să stabilească nimeni care este parcursul legislativ (el este stabilit de Constituție – îl cunoaștem de 27 de ani) și repet: chiar dacă sunt convins că este un demers făcut cu bună intenție și de bună-credință, există totuși limite. În general, aș prefera ca fiecare să-și vadă de treabă”, a încheiat senatorul social-democrat.

" "

2 comentarii la “Șerban Nicolae, indignat de „propaganda stupidă” privind SIPA. Mesaj dur pentru șefa ICCJ EXCLUSIV

  1. ….a primit si el comisia asta , efemera, ca una permanenta din parlament nu este in stare s-o conduca, nu are volan…Personaj, nici mai bun , nici mai rau decat toti politicienii…sa descopere , ce…o alta diversiune…vai de capul nostru…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *