Skip to content
Politică

Șerban Nicolae le dă peste nas ONG-urilor ce reclamă presiuni din partea PSD / EXCLUSIV

romaniatv.net
" "

Senatorul PSD Șerban Nicolae le dă peste nas organizațiilor non-guvernamentale care acuză presiuni din partea Partidului Social Democrat, ca urmare a proiectului de lege inițiat de către Nicolae și deputatul PSD Liviu Pleșoianu, proiect ce urmărește obligarea ONG-urilor la publicarea în Monitorul Oficial a surselor de finanțare, a veniturilor și a cheltuielilor de două ori pe an, sub sancțiunea desființării în 30 de zile.

Inițiativa de act normativ a stârnit revolta mai multor organizații non-guvernamentale, în frunte cu APADOR-CH, care au semnat o scrisoare de protest adresată Parlamentului și Guvernului. Concret, ONG-urile cer Legislativului și Executivului să dea dovadă de transparența pe care o pretind de la sectorul neguvernamental și să organizeze dezbateri publice înainte de a opera astfel de modificări legislative.

" "

DETALII AICI: ONG-urile acuză presiuni politice în urma unui proiect de lege al PSD

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu senatorul Șerban Nicolae, solicitându-i o reacție pe acest subiect. Inițial, parlamentarul a declarat că nu are ce să le răspundă ONG-urilor, întrucât nu a primit nimic scris care să dovedească punctul de vedere al acestora.

Totuși, la insistențele noastre legate de acuza conform căreia nici PSD nu este transparent în legătură cu propria finanțare, Nicolae a replicat: „Treaba lor – dacă acuză, să acuze; ce să le fac? În primul rând, toate sumele de campanie sunt evidențiate la Autoritatea Electorală Permanentă, sub semnătura mandatarului financiar, reglementările legale în această privință fiind suficient de clare. Dacă mai e ceva de modificat, de adăugat, atunci sunt deschis la orice fel de propunere”.

„Dar aici eu vorbesc de altceva: eu vorbesc de sursele de finanțare ale asociațiilor neguvernamentale și de o transparență a donatorilor. Pentru că a fi o organizație nonguvernamentală nu înseamnă că nu servești anumite interese. Nu văd de ce i-ar deranja. Bănuiesc că nu au surse ilicite, bănuiesc că nu sunt implicate în spălare de bani sau în altfel de activități ilegale, deci nu cred că ar avea o problemă să publice toate aceste lucruri. Le-ar spori credibilitatea”, a continuat parlamentarul social-democrat.

Cât privește opinia APADOR-CH cu privire la faptul că „impunerea unor sarcini suplimentare și inutile ONG-urilor, care oricum au aceleași obligații fiscale ca și celelalte entități private din țară, este o povară administrativă inutilă și un mijloc de control politic asupra sectorului neguvernamental”, Șerban Nicole a afirmat: „Nu e niciun fel de problemă – nu le cere nimeni nimic care să aibă de a face cu clasa politică. Noi doar le cerem să se reautorizeze, să se reacrediteze ca instituții de interes public”.

Am insistat: totuși, ONG-urile se plâng că la dezbaterile organizate de către Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social nu s-a discutat despre propunerile PSD.

„Asta e – păcat! Au avut condiții și ar fi putut s-o facă”, a răspuns sarcastic Șerban Nicolae.

Ultima problemă pe care i-am semnalat-o senatorului de București s-a referit la procedura de urgență în care se află acum proiectul de lege al tandemului Nicolae-Pleșoianu, fapt ce – de asemenea – nemulțumește ONG-urile grupate în jurul APADOR-CH.

„Procedura de urgență scurtează foarte puțin procedurile administrative, nicidecum dezbaterile. Nu se scurtează cele 45 de zile de adoptare tacită în prima cameră sesizată, nu se stabilește un termen-limită pentru adoptare în camera decizională… E suficient timp pentru dezbateri și faptul că sunt deja reacții arată că nu s-a făcut nimic bazat pe iuțeală de mână și nebăgare de seamă. Deci noi îi așteptăm”, a încheiat PSD-istul.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *